Apple, verdens største selskap målt i markedsverdi, kom sent torsdag kveld med ferske kvartal – disse viste at omsetningen fortsatte å øke.
Omsetningen endte nemlig på 90,15 milliarder dollar, opp fra fjorårets 83,3 milliarder dollar i samme periode. Det innebærer en vekst på åtte prosent.
Ifølge analyseselskapet Refinitiv ventet analytikerne en omsetning på 88,9 milliarder dollar i kvartalet.
I samme kvartal i fjor rapporterte selskapet til sammenligning om en rekordvekst på 29 prosent sammenlignet med 2020.
Makroøkonomisk motvind
Selskapet står overfor den samme makroøkonomiske motvinden som så å si ethvert selskap må forholde seg til, med skyhøy inflasjon, store valutaforskjeller, stigende renter og presset kjøpekraft, men investorene hadde ifølge CNBC et håp om at Apple vil være mer skjermet som følge av «sterk merkevare, dedikerte eiere og sterk etterspørsel etter dyrt utstyr».
Resultatet før skatt ble med 24,9 milliarder dollar, likevel en drøy milliard bedre enn i samme kvartal i fjor.
Resultatet per aksje endte på 1,29 dollar, opp fra fjorårets 1,24 dollar. På forhånd spådde analytikerne ifølge Refinitiv et resultat på 1,27 dollar per aksje.
– Dette er bedre enn vi ventet i begynnelsen av kvartalet. Valutasvingninger hadde en negativ innvirkning på selskapet, sier Apples finansdirektør Luca Maestri, ifølge Wall Street Journal.
Dollarens verdi har steget i forhold til andre valutaer i år, en utvikling som har tynget resultatene til multinasjonale selskaper.
Faller i etterhandelen
Bakteppet er blant annet at det generelle PC- og mobiltelefonsalget har falt verden over, i tillegg til at en sterk dollar presser kjøpekraften til forbrukere i andre land enn USA – og det store utland byr på storparten av selskapets salg.
Salgstallene for Apples del spriker i så måte begge veier. Inntektene fra salg av Iphoner endte nemlig på 42,6 milliarder dollar, en halv milliard dollar mindre enn analytikerne ventet. Samtidig dro selskapet inn 11,5 milliarder gjennom Mac-salg, som igjen var over to milliarder dollar bedre enn ventet.
– Vi har helt klart gått mot den trenden mobiltelefon-industrien er preget av, hvis du ser på tredje-partsestimater for mobiltelefonsalget, sa toppsjef i Apple, Tim Cook til CNBC.
Han la til at selskapet ville hatt tosifret omsetningsvekst hadde det ikke vært for at dollaren har styrket seg så markant.
Tjeneste-delen av Apple-konsernet, som blant annet omfatter Apple Music, Apple TV+ og inntekter fra App Store, leverte samtidig svakere inntekter enn ventet. Inntektene endte nemlig på 19,2 milliarder dollar, mot 20,1 milliarder dollar som var ventet på forhånd.
Veksten i inntektene fra denne delen av virksomheten var også vesentlig lavere enn i fjor, med en årsmessig vekst på fem prosent mo 12 prosent for samme periode i fjor.
Denne delen av virksomheten er også et satsingsområde investorene foretrekker, all den tid marginene her er større enn ved salg av hardware – som for eksempel mobiltelefoner – og inntektene ofte er gjentagende, les abonnementsbaserte.
Aksjekursen faller rundt 0,5 prosent i etterhandelen, etter å først ha falt tre prosent i den ordinære handelen torsdag.
Selskapets aksjekurs har hittil i år falt rundt 20 prosent, som er betydelig mindre enn de andre, store teknologiselskapene. Meta-aksjen har for eksempel falt over 70 prosent, mens Microsoft og Google-eier Alphabet har falt henholdsvis 32 og 36 prosent. Teknologiindeksen Nasdaq Composite til sammenligning har falt over 30 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.