Nordmannen Dag Kittlaus solgte teknologien bak Apples personlige assistent, Siri, for 200 millioner dollar. Amazon har hatt stor suksess med sine stemmestyrte bokser, som gjør det mulig å bestille varer uten å løfte en finger. Google Android-assistenter er å finne på smarttelefoner, stemmestyrte bokser og andre produkter.

Menneske mot maskin

En gruppe kinesiske forskere fra noen av landets fremste tenketanker og universiteter har forsøkt å finne ut hvilke av løsningene som er mest intelligente. De har tatt for seg kunstig intelligens-løsninger fra kinesiske og amerikanske teknologiselskaper.

«Kunstig intelligens er en av de mest interessante forskningsområdene. De potensielle truslene er en konstant kilde til strid. Er det mulig å utvikle en kvantitativ analysemetode for å se på trusselen som kunstig intelligens utgjør», spør forskerne Feng Liu, Yong Shi og Ying Liu fra tenketanken Chinese Academy of Sciences og University of Nebraska at Omaha i en ny rapport.

De har utarbeidet en modell hvor de har sammenlignet teknologien bak 50 tjenester – blant annet Apples Siri, Googles søkemotor, Microsofts Bing-tjeneste og konkurrerende kinesiske tjenester.

En gjennomsnittlig 18-åring vil ha intelligenskvotienten på 97 på en normalfordelt skala. For normalbefolkningen har rundt 68 prosent mellom 85 og 115. Personer som har en iq under 55 er strafferettslig utilregnelig i straffesaker.

Nærmer seg en seksåring

Google kommer ut som den klare vinneren med en iq på 47,3. Kinesiske Duer ligger på en annenplass med 37,2. Apples Siri havner nederst på oversikten med en iq på 23,9.

«Google og andre har forbedret seg betydelig de siste to årene. Men det er fortsatt et stykke frem til en seksåring», skriver forskerne.

En gjennomsnittlig seksåring skal ha en iq på 55,5, ifølge rapporten.

Utviklingen går svært raskt. I en tilsvarende undersøkelse basert på teknologien som var tilgjengelig i 2014, scoret Google 26,5 på iq-skalaen. På under tre år har forbedringen vært på 20 iq-poeng for Google-teknologien, som blant annet benyttes i «Now» og «Assistant»-løsningene på smarttelefoner og talebokser.

Fortsetter utviklingen er det et snakk om kort tid før disse vil gå forbi en gjennomsnittlig seksåring – og gjennomsnittet for mennesker.

Skumleste problemet

Ifølge Tesla-grunnlegger Musk utgjør kunstig intelligens en reell eksistensiell trussel for menneskeheten. Han oppfordret myndighetene til å være proaktive med å få på plass en lovregulering på området. Hvis reguleringen kun er reaktiv vil det ifølge Musk være for sent.

– Dette er slik jeg ser det den største risikoen vi som sivilisasjon står overfor, sa Musk under et foredrag for amerikanske guvernører i sommer.

Han sa at roboter vil være i stand til å gjøre alle jobber bedre enn oss.

– Jeg er ikke sikker på hva vi skal gjøre med dette. Dette er virkelig det skumleste problemet, sa Musk.(Vilkår)

Se flommen fra lufta
Ras, flom og andre værskader har rammet Sør-Norge, spesielt Sørlandet. Helikopterbilder fra det flomrammede området rundt Topdalselva utenfor Kristiansand.
03:11
Publisert: