Det populære spillet Fortnite ble i fjor fjernet fra app-butikken til Apple, som førte til søksmål fra utvikleren Epic Games. Fredag kom dommen i saken, og Apple må gjøre betydelige endringer.

Bloomberg skriver at det kan koste flere milliarder dollar i året.

Dommen slår fast at utviklere må få muligheten til å gå forbi Apples betalingssystem. Venturefondsjefen Gene Munster, som har fulgt selskapet lenge, anslår ifølge Bloomberg Apples mulige tap til mellom én milliard og fire milliarder dollar i året avhengig av hvor mange utviklere som vil forsøke å benytte seg av den nye situasjonen.

På Twitter skisserer Munster at det verste scenarioet for Apple kan være to prosent lavere omsetning og fire prosent på resultatet. Samt at regulering fortsetter å være et stort tema i det kommende året.

Blir anke

Det ligger an til å bli en lengre prosess. Teknologigiganten vant de fleste punktene i saken, og Epic Games har allerede varslet anke.

Selskapets toppsjef Tim Sweeney har skrevet på Twitter at dommen ikke er en seier for utviklere eller forbrukere.

– Epic kjemper for rettferdig konkurranse blant in-app-betalingsmetoder og app-butikker for en milliard forbrukere.

Apple har omtalt avgjørelsen i mer positivt ordelag.

– I dag bekreftet domstolen det vi har visst hele tiden: App Store er ikke et brudd på konkurranselovgivningen, skrev selskapet i en uttalelse fredag.

Apple-kursen falt 3,3 prosent fredag, det meste på én dag siden mai.

Kommende Google-sak

Det var ikke bare Apple-kursen som gikk ned på børsen fredag, men også Alphabet, som er morselskapet til Google. Fallet var på 1,9 prosent.

Google har også en butikktjeneste for apper, med regler som ligner på dem som fredagens dom krever endring av. En analytiker sier til Reuters at det også er risiko for Google. Nyhetsbyrået kaller dommen som kom fredag en «knepen seier» for Epic Games.

Også Google er blitt saksøkt. I den saken er det snakk om utviklere av apper til Android-telefoner som vil ha slutt på andelen Google får fra salg av deres produkter i Googles digitale butikktjeneste.

Ifølge Reuters er rettssaken minst et år unna, så begge parter får tid til å bygge argumentasjon på dommen i Apple-saken.

En ekspert på konkurranselovgivning sier til Reuters at Google sannsynligvis vil bli oppmuntret av dommen, ettersom Apple vant på såpass mange punkter. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.