Franske myndigheter har ilagt Apple en bot på 25 millioner euro for å ha manipulert eldre Iphone-modeller til å prestere dårligere. Det gjelder ifølge Appleinsider modellene 6, 7 og SE, som kom på markedet i perioden 2015–17.

Apple er dømt for å ha manipulert disse modellene til suboptimal ytelse gjennom de jevnlige oppdateringene av operativsystemet Ios som telefoneierne må gjøre. Konkret gjelder det oppdateringene 10.2.1 og 11.2 i 2017.

Franske myndigheter slår fast at Apple visste at disse oppdateringene innebar at telefonenes ytelse ble mye langsommere, spesielt når batteriet var gammelt, men unnlot å opplyse brukerne om dette.

Batteriet på Iphone-modellene er beryktet for gå raskt tom, og levetiden har heller ikke vært mye å skryte av. Det har også vært store problemer med batteriene ved bruk i lave temperaturer, som en normal norsk vinter.

Franske forbrukermyndigheter (DGCCRF) anmeldte Apple i 2019, og hevdet blant annet at dette var en bevisst strategi fra Apple for å tvinge forbrukerne til kostbare bytter av batteri. Batteriet i en Iphone er innebygget i telefonen, og bytte må gjøres av Apple eller deres autoriserte teknikere hvis man vil beholde garantien på telefonen.

Apple kom i 2018 med en offentlig unnskyldning, og tilbød samtidig batteribytte for 29 dollar i hele 2018, mot normalt 79 dollar.

Billigere batteribytte gjorde at Apple solgte færre nye telefoner i 2018.

Boten i Frankrike er lik en dom i Italia i 2019. Boten er på under én euro per solgte Iphone i Frankrike.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.