– Dette er David mot Goliat.

Det sier lederen i organisasjonen Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise.

I Oslo tingrett, og siden i Borgarting lagmannsrett, har Iphone-reparatør Henrik Huseby og hans enkeltmannsforetak PCKompaniet kjempet mot teknologigiganten Apple, et av verdens aller største selskaper.

Mens Huseby på Ski litt utenfor Oslo har beskjeden inntekt, solgte amerikanske Apple Iphone, Ipader, Macer og annet for nesten 2.300 milliarder kroner i fjor.

Stanset i tollen

Det hele startet da norske tollere på flyplassen på Gardermoen for to år siden stanset en pakke fra Hongkong med 63 mobilskjermer. De reparerte skjermene hadde Apple-logo, strøket over med svart tusj. Tollerne handlet på ordre fra Oslo byfogd, der Apple hadde fått en såkalt midlertidig forføyning.

Det er vanlig at knuste skjermer i Vesten sendes til Kina for reparasjon, hvorpå skjermene sendes tilbake til reparatører i Vesten.

Apple hadde gått til søksmål mot det de mente var import av ulovlige kopier og brudd på deres varemerke. Etter å ha tapt i Oslo tingrett i vinter, vant Apple over den lille mobilreparatøren på Ski i ankesaken i slutten av juni.

Dommerne i lagmannsretten kommer til at skjermene er ulovlige kopier. Dommen er knusende for Huseby:

  • Han dømmes til å få mobilskjermene ødelagt
  • Han må betale 5.500 kroner til Apple i lisensavgift
  • Han må betale teknologigigantens saksomkostninger

Et lite plaster på såret er at lagmannsrettens dommere kommer til at saken har stor prinsipiell betydning, og Huseby slipper dermed unna med å betale 75.000 av Apples samlede saksomkostninger på nesten 250.000 kroner i ankesaken.

Vurderer anke

Huseby synes det er uforståelig at lagmannsretten kom til det motsatte av tingretten.

– Blir dommen stående, betyr det at Apple holder et jerngrep om virksomheten og hindrer konkurransen fordi aktuelle aktører må rette seg etter dommen. Det er trist. Derfor vurderes nå en anke til Høyesterett, skriver han i en tekstmelding til DN.

Apples advokat Anders Ervin Solberg ønsker ikke å kommentere saken, og han sier at Apple heller ikke har noen kommentar «per nå».

Apple har ikke besvart DNs henvendelser.

– Vi er ikke her for å stoppe Husebys virksomhet, men for å beskytte varemerket mot misbruk og piratkopiering og for å sørge for at produkter som selges under Apple-varemerket har forventet kvalitet av hensyn til forbrukerne, sa Apples advokat Anders Ervin Solberg i advokatfirmaet Onsagers i retten januar 2018.

– Hadde delene vært uten varemerke, ville vi ikke gått til sak, sa han.

«Bruk og kast»

Framtiden i våre hender-leder Anja Bakken Riise er opprørt etter at Huseby tapte.

– Vi må bort fra bruk og kast, og over til reparasjon og vedlikehold. Denne dommen vil bidra til det motsatte, sier hun.

Apple sendte fem advokater for å stoppe 63 mobilskjermer dnPlus

Hun mener reservedeler og instruksmanualer må gjøres tilgjengelig for alle reparatører.

– Som forbruker må man kunne reparere tingene sine hvor som helst uten at det går utover garantien på produktet, sier hun. De reagerer på at Apple kun selger reservedeler til egne, autoriserte reparatører, og frykter færre derfor får reparert mobilene sine og derfor heller kjøper nye når de går i stykker.

– I praksis får Apple et monopol på å reparere produktene sine, og kan holde prisene høye, sier Kaja Juul Skarbø, daglig leder i Restarters Norway, som jobber med å fremme reparasjon av elektronikk.

– Problemet med reservedeler som importeres fra andre steder har de bidratt til å skape selv, sier hun.

«Kjemper en håpløs kamp»

Mobilreparatør Husebys advokat Per Harald Gjerstad slutter seg til kritikken.

– Det er derfor verdens største selskap saksøker en stakkar på Ski, og det er fordi de ønsker en avgjørelse som kan brukes som prejudikat, sier Gjerstad.

Å satse på at dommen kan bli et prejudikat, altså få betydning i lignende tilfeller og slik på sikt stoppe uavhengige mobilreparatører, tror imidlertid Gjerstad er en dårlig strategi.

– Huseby var forberedt på at han kunne tape, men samtidig står han ikke alene. Bare i Oslo er det hundrevis av reparatører, og Apple kjemper på mange måter en håpløs kamp, sier Gjerstad.

Han mener Huseby ikke har gjort noe ulovlig, og utelukker ikke at de anker før dommen blir rettskraftig i slutten av august.

– Siste ord er ikke sagt, sier han.

Apples advokat Anders Ervin Solberg er forelagt kritikken, men ønsker ikke å kommentere den. Apple har ikke besvart DNs henvendelse. Daglig leder, Amund Hamre, i Apple i Norge ønsker heller ikke å kommentere saken, men henviser til Apple sentralt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.