For én uke siden lanserte Apple sin nye Iphone-modell: Iphone X (uttales 10).

Startprisen i USA for den nye modellen ble oppgitt til 999 dollar (7850 kroner). Prisen i Norge for billigste versjon ble oppgitt å bli 10990 kroner.

At Apple tjener store penger på sine Iphoner har ingen vært i tvil om, men mange lurer sikkert på hvor mye det koster Apple å produsere den enkelte telefon?

Det gjorde nemlig kinesere med innsidekunnskap om bransjen. Nå har de estimert Apples kostnader for alle komponentene som utgjør en Iphone X til å utgjøre 412,75 dollar (3235 kroner), skriver GSM Arena. Delekostnadene utgjør dermed rett i overkant av 40 prosent av utsalgsprisen i USA og i underkant av 30 prosent av prisen i Norge.

Den klart dyreste komponenten i Iphone X er OLED-skjermen fra Samsung som utgjør 80 dollar (cirka 630 kroner) per enhet, ifølge opplysningene fra de kinesiske bransjekjennerne.

Usikkerhet

Nest dyreste komponent er oppgitt å være NAND-flashminnet på 256 gigabyte fra Toshiba, med kostpris 45 dollar (cirka 350 kroner).

Prisen for sensoren til den nye ansiktsgjenkjenningen Face id er estimert til 25 dollar for hver Iphone X.

Det presiseres at det er usikkerhet rundt estimatene, og at den samlede prisen for de enkelte komponenter ikke nødvendigvis er så høy som 412,75 dollar.

Imidlertid blir det jo ikke noen suksessfull smarttelefon av alle komponentene alene. Telefonene må markedsføres, og alle Apple-ansatte skal selvfølgelig ha sin lønn, og alt dette «spiser» en del av salgsinntektene. I tillegg så inkluderer ikke den estimerte komponentprisen på 412,75 dollar selve produksjonskostnaden (sette sammen delene), logistikkostnader samt forsknings- og utviklingskostnader, der Apple-ansattes lønn nevnt ovenfor utgjør en stor del.

Men det er uansett liten tvil om at Apples nettomarginer på selskapets smarttelefoner er høy, noe overskuddene de siste årene er et klart bevis på.(Vilkår)

Første mobiltelefon med 3D-skanner: Lag deg selv som avatar på 1-2-3
Slik fungerer 3D-skanneren til Sonys nyeste smarttelefon XZ1.
00:36
Publisert:
Sony Xperia Supersaktefilm
Slik kan du nesten fryse tiden med Sonys nye smarttelefon.
00:12
Publisert: