Apple fikk en omsetning på 91,8 milliarder kroner i kvartalet, og et resultat per aksje på 4,99 dollar – langt høyere enn analytikernes forventninger.

På forhånd ventet analytikerne fra FactSet en omsetning på 88,45 milliarder dollar og et resultat per aksje på 4,54 dollar i Apples regnskapsmessige første kvartal 2020, som omfatter de tre siste månedene i 2019. I fjorårskvartalet endte resultatet per aksje på 4,18 dollar.

Kvartalet til Apple, som strekker seg fra oktober til desember og dermed også inkluderer julehandelen, regnes som selskapets aller viktigste kvartal.

Dette er også det første hele kvartalet etter at Apple lanserte sin nyeste modell Iphone 11, og det var knyttet stor spenning til Iphone-salget i kvartalet. Det gikk over all forventning: I stedet for å få de laveste Iphone-inntektene siden 2014, fikk Apple sine nest beste Iphone-inntekter gjennom tidende, kun slått av julekvartalet i 2017, skriver Marketwatch.

– Vi er begeistret for å rapportere Apples høyeste kvartalsinntekter noensinne, drevet av sterk etterspørsel etter vår Iphone 11 og Iphone 11 Pro-modeller, og rekorder for tjenester og tilbehør, sier Apple-sjef Tim Cook i en kommentar.

For tjeneste-segmentet, som inkluderer strømmetjenesten Apple TV+ og tjenester som Apple Pay, rapporterer Apple om inntekter på 12,71 milliarder dollar, opp fra 10,86 milliarder dollar året før.

Vil øke produksjonen

Apple har planlagt å øke produksjonen i første halvår med ti prosent i forhold til i fjor, men er blitt advart av noen av leverandørene om at coronavirusutbruddet kan stikke kjepper i hjulene for planene, melder Marketwatch.

Bekymringene dreier seg om fabrikksentrene i Henan, Guangdong og Shanghai-provinsene, hvor viruset allerede har rammet mange innbyggere.

Apple har bedt leverandørene om å lage opp mot 80 millioner Iphoner i første halvår, hvorav de fleste er den nyeste Iphone 11, men også lavprismodellen som lanseres i mars, og som skal hjelpe Apple med å vinne tilbake tapte markedsandeler.

Apple-aksjen har steget 98 prosent de siste 12 månedene.

Tapte markedsandeler i vekstmarkeder fører til at selskapet så svarer med å lansere en langt billigere Iphone i vår.

Andelen smarttelefonkjøpere som er villige til å bruke 10.000 kroner eller mer på en ny telefon faller nemlig. Smerteterskelen for de fleste ligger betydelig under denne grensen, noe Apple og Samsung har fått erfare de siste 18 månedene.

Lanserer billigtelefon

Etterspørselen etter den billigste av Iphone 11-modellene, som har en startpris på 8490 kroner, har vært høy de siste månedene. Dette har sendt aksjekursen til en ny rekord og gitt Apple en børsverdi på 1390 milliarder dollar.

Ifølge Apple-analytikere vil prisen på billig-Iphonen ligge på 399 dollar. Dette kan bety en pris på rundt 4000 kroner i utsalg i Norge – under det halve av hva den billigste Iphone 11-modellen koster.

Apple har tapt markedsandeler de siste årene, og er ikke alene om det. Kinesiske produsenter har kapret det lokale markedet og skviset ut Samsung, som er verdens største smarttelefonprodusent. Huawei planla å bli verdens største før selskapet ble utsatt for amerikanske sanksjoner i fjor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.