To timer etter at programmeringsjobben ble lagt ut på markedsplassen Elance var det kommet inn 61 tilbud. Tjenesten fungerer omtrent som den norske anbudstjenesten Mittanbud.no, men ingen av svarene kommer fra folk som bor i Norge. August fra India krever 1000 dollar, Mara fra Seribia 767 dollar, mens Thomas fra Canada bare skal ha 153 dollar.

- Jeg har tilgang til den beste arbeidskraften i verden på to timers varsel, med veldig forutsigbare kostnader, sier Erling Løken Andersen, gründer i Omega Media og leder for gründerkollektivet Mesh.

Fra et hjørne i gründerkollektivet Mesh i Oslo leder han en gruppe på fire i Norge, som driver med it-utvikling og konsulentvirksomhet. Han har opptil åtte prosjekter gående samtidig, og henter inn den kompetansen han trenger fra resten av verden. Han mener prisene ville vært mange ganger så høye i Norge, men at det viktigste er fleksibel tilgang på gode folk.

 

Selv Papua New Guinea
«Talent finnes over alt, men det gjør ikke mulighetene», sa Hillary Clinton, i en berømt tale.

Dette kan nå være med å bli litt mindre sant, og norske arbeidstagere må kanskje belage seg på mer direkte konkurranse i fremtiden. For markedet for global frilansing på nett er ventet å vokse svært kraftig de neste årene. En rapport fra Staffing Industry Analyst beregner markedet til rundt 1,5 milliarder dollar i 2013, og venter vekst til 23 milliarder dollar i 2020.

Ingeniørforeningen Nito mener prisen på utenlandsk arbeidskraft kan være forlokkende lav, men at dette ikke er hele regningen. Les mer her: - En time er ikke bare en time

- Disse mulighetene er globale. Selv land som Papua New Guinea har arbeidere som deltar på Odesk, skriver Verdensbanken i en rapport om digitale globale muligheter.





Få norske
- I Norge er det mest bedrifter som bruker Elance, forteller Kjetil Olsen, nordmannen som har fått ansvaret for markedsplassens virksomhet utenfor Amerika.

Olsen var gründer i Deltidsjobb.no, og gikk over til Stepstone da de kjøpte selskapet hans i 2004. Nå slår han et slag for frilansarbeid, som han mener har altfor dårlig rykte i Norge.

- Det er frilansere som er stolte og kan spesialisere seg på det de brenner for. Bedrifter bruker frilansere som en integrert del av bedriften, og utvikler hybride modeller med et kjerneteam og et nettverk frilansere som man bruker jevnlig, sier han.

Han tror fremtidens bedriftsstruktur vil være løsere, med mer frilansing og spesialisering. Hans eget selskap er et eksempel på dette - de har 130 fast ansatte, og rundt 200 frilansere som jobber for dem. Olsen selv har et lite knippe fast ansatte i seks land, og frilansere i 35.

- Det er lettere å starte og skalere bedrifter nå, med slike markedsplasser, mener Olsen.

 





Frilansdøden
Andersen i Omega Media har brukt 50-60 ulike frilansere de siste fire årene, fra Polen, Ukraina, USA, India, Pakistan, Bangladesh, Australia, Kambodsja, Russland og Spania. Med sine fire ansatte i Oslo har selskapet hans gjerne rundt seks prosjekter på gang samtidig, og henter inn den kompetansen de trenger på hvert av dem. Men noen av forholdene er mer permanente.

- Jeg fant Yura Rybkin på Elance, og det fungerte kjempebra. Vi fant tonen, og jeg har besøkt ham tre ganger og blitt personlig venn med ham, sier Andersen.

Rybkins selskap er slett ikke billigst på Elance, men Andersen opplever at han sparer mye dyr oppfølging på å bruke noen han vet takler oppgavene.

 

For de ukjente frilanserne han bruker er det karakterboken som sikrer kvalitet.

- Har jeg problemer med en frilanser og indikerer at han kan få en negativ kommentar, så jobber han en uke gratis, sier Andersen.

Frykten er reell, for dårlige karakterer kan lett bety «frilansdøden», forteller han.

- Du kan se på det som outsourcingens skyggeside - at du kan ansette folk billig og uten rettigheter - eller fokusere på at dette sprer mulighetene en sterk norsk økonomi gir. Jeg tror det er fantastisk positivt, sier Andersen, som hver måned sender rundt 200.000 kroner til fjernarbeidere.

Ingeniørforeningen Nito mener prisen på utenlandsk arbeidskraft kan være forlokkende lav, men at dette ikke er hele regningen. Les mer her: - En time er ikke bare en time (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.