Entreprenørselskapet AF Gruppen har funnet at 60 prosent av deres fagarbeidere har nedsatt hørsel i en eller annen grad, til tross for at de har og bruker hørselvern.

– Min vurdering er at de fleste av disse har hørselsskader. Samtidig er det vanskelig å vite om dette kun skyldes eksponering på arbeidet eller om det er private forhold som kan ha bidratt, sier Espen Jahr, leder for bedriftshelsetjenesten i AF Gruppen.

Han mener at hørselsskader er nedprioritert i bransjen i dag.

– Mange synes det er pinlig å høre dårlig og de oppsøker ikke hjelp. Å leve med hørselsskader er problematisk for dem det gjelder, og det blir bare verre når man blir eldre. En hørselsskade kan ikke repareres, derfor er forebygging utrolig viktig, sier Jahr.

Dagens hørselvern er for det meste ganske enkle barrierer mellom øret og omgivelsene.

– Problemet er at dagens hørselvern ikke fungerer optimalt. Selv om fagarbeiderne bruker hørselvern, får de hørselsskader. Da tenker vi at det må tenkes nytt, sier Stian Aldrin.

Han er medgründer og daglig leder i Minuendo, et oppstartsselskap spunnet ut av akustikkforskningen ved Sintef.

– Vanlig hørselvern fungerer når det sitter tett over ørene, men i kombinasjon med vernebriller blir de mindre effektive. I tillegg må man ofte ta dem av for å være oppmerksom på omgivelsene og kommunisere med andre. Når det da kommer skadelig støy fra omgivelsene som ikke blir varslet, er man ubeskyttet, sier Aldrin.

Måler støy

Minuendos hørselvern er utformet som små og lette ørepropper med teknologi som tilpasser seg støyen fra omgivelsene. Men det er ikke snakk om samme teknologi som brukes i vanlige støydempende hodetelefoner.

– I hørselvernene måles støyen inne i brukerens øregang, ikke på utsiden av proppene. De tilpasser seg slik at skadelig støy fjernes mekanisk, ikke elektronisk, og de slipper gjennom lyden naturlig fremfor å «spille den av» gjennom høyttalere, forklarer Aldrin.

Denne metoden bruker langt mindre strøm enn vanlig støydemping. Samtidig kan de brukes over lengre tid uten ubehag. Siden de sitter inni og ikke over ørene, er de heller ikke like mye i veien.

– Når de måler skadelig støy, vil de varsle brukeren gjennom vibrering og lydsignaler slik at man forstår at man må sette dem inn eller rette på dem, sier Aldrin.

Prototyper på ulike varianter av hørselvern i proppeform. De minste er tiltenkt musikere.
Prototyper på ulike varianter av hørselvern i proppeform. De minste er tiltenkt musikere. (Foto: Gunnar Lier)

Entreprenør på eiersiden

Minuendo har nylig hentet 14 millioner kroner i kapital med støtte fra Sintef, StartupLab Founders, Halden kommunale pensjonskasse og Stratel. Selskapet er nå verdsatt til 32 millioner kroner.

– De som startet selskapet, inkludert nå seks ansatte, eier etter emisjonen fortsatt over én tredjedel av selskapet, sier Aldrin.

I tillegg har AF Gruppen gått inn på eiersiden gjennom et investeringsselskap de startet sammen med Obos i 2018.

– Vi så at det var flere spennende oppstartsselskaper innen bygg og anlegg hvor vi kunne bidra på flere områder. Samtidig er det få eller ingen investeringsselskaper som retter seg mot samme bransje. Derfor opprettet vi Construct Venture sammen Obos for å hjelpe disse selskapene i en tidlig fase, naturlig nok også med et mål om avkastning, sier Jan Fossgård, daglig leder i Construct Venture.

Construct Venture går inn som en aktiv eier i sine prosjekter. Minuendo er den andre investeringen selskapet har gjort.

– Minuendo har en løsning som kommer vår bransje til gode. Samtidig kan vi støtte selskapet i den siste produktutviklingsfasen, både med innsikt fra bedriftshelsetjenesten og tilgang til byggeplasser, fagarbeidere og lignende, sier Fossgård.

Minuendos hørselvern for byggebransjen vil antagelig være på markedet i 2021, men allerede i år kan det komme en løsning for musikkbransjen.

– Musikere er enda mer utsatt for hørselsskader enn anleggsarbeidere. For dem er det enda viktigere at lyden som skal slippes inn er naturlig og akkurat passe dempet. Det er kun våre propper som gir hi-fi lydgjengivelse i kombinasjon med justerbart dempingsnivå, sier Aldrin.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.