Ingen typer elektronikk vokser like raskt som nettbrett. Det finnes allerede rundt en halv million nettbrett i Norge, et tall som kan doble seg i løpet av neste år om prognosene holder seg.

Nettbrett har vært en produktgruppen som har skapt laber entusiasme før Apple kom med sin Ipad. Frem til i år har Apple nærmest hatt nettbrettmarkedet for seg selv. Men i år har kjøperne endelig fått øynene opp for konkurrentene. Vi har testet en rekke gode, og noen få mindre gode, nettbrett i år, og vi oppfordrer alle til å sjekke ut hele utvalget før de gjør sitt valg.

Her er et utvalg nettbrett vi har testet i år:

Asus Transformer Prime:

<b>Nettbrett med pc-ambisjoner</b>

Asus Eee Transformer Prime er svært nær en sekser på terningen. Denne bygger en bredere bro over gapet mellom pc og nettbrett enn noen andre har klart. Mange vil klare seg gjennom mange arbeidsdager med bare dette nettbrettet, selv om de må skrive en del. Det dekker også hele det private behovet for mange brukere. Det er ingen pc-erstatter, men det overlapper mer enn noen andre har klart hittil.

Sony Xperia Tablet S:

Denne kan tukte Ipad

Det er ingen grunn til at man ikke skal bli like fornøyd med dette nettbrettet som med en Ipad. Det er raskt og solid, og man får alle de samme appene og tjenestene. Unntaket er utvalget av spill. I tillegg har Sony noen nyttige unike funksjoner som fjernkontrollen. I tillegg er mange apper bedre på Android enn Ipad. Sony Xperia Tablet S får en uforbeholden anbefaling.

Asus Transformer Pad 300:

Råsterk nesten-pc

Asus kommer igjen svært nær en sekser på terningen! Dette nettbrettet er en fryd å bruke og dokkingen er genial. Vil du ha et nettbrett som ikke er Ipad bør du absolutt vurdere Asus Transformer Pad 300.

Samsung Galaxy Tab 2 7.0:

Nettbrettenes sære lillebror

Samsung har i skrivende stund telefoner og nettbrett i størrelsene 4,8 tommer, fem tommer, syv tommer, 7,7 tommer, 8,9 tommer og 10,1 tommer ute i butikkene. Det sier selv at det er viktig for dem å lage et produkt for ethvert behov. Men dette kunne de antakelig ha spart seg. Hadde Tab 2 hatt samme innovative bruk av en pekepinne som Note-produktene, kunne kanskje dette også vært en god skribleblokk å ha med seg i møter. Men faktum er at Galaxy Tab 2 7.0 egentlig ikke fungerer skikkelig bra til noen ting. Ikke på en måte som ikke er bedre på et større eller mindre produkt i hvert fall.

Ipad Mini og Ipad 4:

Perfekt krympet nettbrett

Ipad Mini er akkurat liten nok til å være hendig, samtidig som skjermen er stor nok og skarp nok til at man ikke savner en større skjerm. Likevel vil jeg nok først og fremst anbefale Ipad Mini til de som er mye på farten og vil ha nettbrettet med uten å være avhengig av veske.

Selv om Apples programvare begynner å gå ut på dato vil jeg si at Ipad Mini er det hittil mest vellykkede nettbrettet i denne størrelseskategorien.

I 2012 lanserte Apple både Ipad 3 og Ipad 4. Ipad 3 er allerede faset ut og Ipad 4 er så lik forgjengeren at vi ikke laget noen egen test av den.

Les mer: <b>Skarpeste kniven i skuffen</b>

Samsung Galaxy Note 10.1:

Digital skisseblokk

Samsung Galaxy Note har mye god funksjonalitet og pennen vil bli veldig populær blant enkelte. Note har ikke fullt så skarp skjerm som de beste nettbrettene, men den er skarp nok. Samsung har lagt seg i selen for å gjøre dette til et arbeidsverktøy, selv om det også passer godt til kreativt arbeid. Etter mitt skjønn fortjener dette brettet suksess.

Kurio 7:

Nettbrett for de minste

Jeg liker tanken bak Kurio, men synes ikke den er bra nok gjennomført for det norske markedet. Lite norsk innhold og en begrenset «voksendel» gjør at den lave prisen ikke er nok. Man kan dessuten kjøpe deksler og apper for foreldrekontroll til andre og bedre nettbrett også, slik at barna er like trygge. Slik Kurio 7 fremstår i dag er det vanskelig å anbefale den. Men forhåpentlig vil mer norsk innhold komme.

Sony Tablet P:

Nettbrett med brist

Sony Tablet P er et interessant bidrag til mangfoldet man kan skape innen nettbrett. Det er slett ikke nødvendig å lage identiske plater med en skjerm som dominerer hele overflaten. Selv om jeg ikke synes toskjermsløsningen fungerer veldig bra i dette tilfellet betyr det ikke at den ikke kan fungere i andre formater.

Jeg ville tenkt meg nøye om før jeg kjøpte dette nettbrettet i stedet for en stor smarttelefon. Har du allerede en smarttelefon, ville jeg gått for et større nettbrett i stedet for denne. Med mindre du bare skal lese bøker da. Og liker å bla om veldig ofte.

Motorola Xoom 2:

Skuffende redesign

Motorola Xoom 2 er en skuffelse etter fjorårets overraskelsen med Xoom. Det skal mer enn et redesign til for å kjempe i toppen av markedet i 2012. Får man et veldig godt tilbud kan dette være et ok kjøp.

Følg vår anmelder på Twitter:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.