Torsdag denne uken åpnet CES-messen i Las Vegas dørene. CES er sammen med IFA Berlin på høsten den største arenaen hvor tv-produsentene viser frem sin nyeste teknologi.

I år er innsatsen til produsentene rettet mot å forbedre de teknologiene som er blitt introdusert de siste par årene. Ultra hd oppløsning – også kalt 4k – er blitt såpass modent at det kan tilbys i tv-er i de fleste størrelser og prisklasser. Men skyhøy oppløsning kommer ikke til sin rett før man også har lysstyrke, kontrast og farger som står i stil.

Kvanteprikker og oled

To teknologier brukes i hovedsak til å bringe bildekvaliteten til neste steg. Begge skiller seg fra den tradisjonelle måten å bygge en tv på, hvor man har et bildepanel som blir lyst opp bakfra av led-dioder. Kvanteprikker og oled er teknologier hvor bildepanelets partikler lyser selv, slik at man ikke lenger trenger belysning bakfra.

Både kvanteprikker og oled kan vise flere fargenyanser og høyere kontrastnivåer enn før, slik at bilder med både helt sorte og helt hvite felter vises riktig. Kvanteprikker kan vises i en milliard fargenyanser, noe som er en stor forbedring over de 16 millioner nyansene som har vært mulig hittil.

Supertynt

En annen felles trend for årets første tv-lanseringer er at tv-ene igjen blir tynnere enn før. LGs tynneste tv er nå bare 2,75 millimeter tykk og må festes til veggen med magneter. Inkludert veggfestet kommer tv-en bare fire millimeter ut fra veggen. Så tynne tv-er har ikke plass til noe elektronikk på innsiden, så alt annet enn bildepanelet sitter i en ekstern boks man kan gjemme i et tv-møbel, skap eller under sofaen.

Samsung har utviklet en gjennomsiktig kabel som forbindelse mellom tv-skjermen og elektronikken som nesten ikke vises på veggen.

Qled

Verdens største tv-produsent Samsung lanserte en helt ny type bildepanel på CES-messen i år. Den har fått navnet qled og er basert på kvanteprikker.

Tv-er er fortsatt den mest populære produktkategorien på CES-messen.
Tv-er er fortsatt den mest populære produktkategorien på CES-messen. (Foto: David Becker/Getty Images/NTB Scanpix)

Qled-skjermene var ikke ventet lansert før neste år, men Samsung overrasket alle med å lansere dem allerede nå. Det er tydelig at de har hastet frem lanseringen, for foreløpig er det bare lansert én konkret modell. Samsung sier de vil komme med tre modellserier med qled-tv-er kalt Q7, Q8 og Q9. Priser og størrelser er ukjent foreløpig, men første generasjon blir neppe billig.

Billedkvaliteten denne løsningen kan produsere er den beste som er mulig å lage med dagens teknologi, så det ventes at flere produsenter vil henge seg på.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Samsungs overrasket med å lansere sin helt nye qled-teknologi allerede i år. Kvanteprikkene i skjermen kan vise en milliard fargenyanser. 
Samsungs overrasket med å lansere sin helt nye qled-teknologi allerede i år. Kvanteprikkene i skjermen kan vise en milliard fargenyanser.  (Foto: Steve Marcus/Reuters/NTB Scanpix)