Om vi ikke finner en måte å kontrollere utviklingen til kunstig intelligens, kan det bli det verste som noensinne har hendt vår sivilisasjon, ifølge Stephen Hawking.

– Om det lykkes å skape effektiv kunstig intelligens kan det være den største begivenheten i vår sivilisasjons historie. Eller den verste. Vi vet ikke. Så vi kan ikke vite om vi får betydelig hjelp av det, blir ignorert av det, satt på siden eller utslettet av det, sa den britiske fysikeren under teknologikonferansen Web Summit i Lisboa mandag, ifølge CNBC.

Selvstyrte våpen

Hawking tror datamaskiner i teorien kan etterligne menneskelig intelligens – og overgå den.

Han snakket samtidig om potensialet kunstig intelligens har for å hjelpe oss med å reversere skader som er gjort på kloden eller å få bukt med fattigdom og sykdom, men understreket av fremtiden var svært usikker.

– Med mindre vi lærer oss hvordan vi kan forberede oss, og å unngå de potensielle risikoene, kan kunstig intelligens være det verste som har skjedd vår sivilisasjon. Det bringer med seg farer som mektige selvstyrte våpen eller nye måter der få kan undertrykke mange. Det kan skape et stort sammenbrudd i økonomien, sier han.

Åpen krangel om teknologien

Men til tross for spådommer om mulig dystre konsekvenser er Hawking positiv, gitt at det blir gjort alvor ut av forslag fra Europaparlamentet om å innføre strenge regler rundt kunstig intelligens og robotteknologi.

– Jeg er en optimist og jeg tror at vi kan skape kunstig intelligens som er bra for verden, sier han.

Hawking er ikke den første som har kastet seg inn i debatten. I sommer kom Tesla-gründer Elon Musk og Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg i åpen krangel på Facebook og Twitter om teknologien.

Musk, som i flere år har advart mot kunstig intelligens, sa i sommer at teknologien utgjør en reell eksistensiell trussel for menneskeheten. Zuckerberg kalte Musks uttalelser «ganske uansvarlige».

– Hver gang jeg hører folk som sier at kunstig intelligens kommer til å skade folk i fremtiden tenker jeg, jaså, du vet, teknologi kan generelt alltid brukes til noe godt eller dårlig, og man må være forsiktig med hvordan du bygger det og man må være forsiktig med hva man lager og hvordan det skal brukes, skrev han på Facebook.

En twitter-bruker refererte til Zuckerbergs kommentarer, og Elon Musk repliserte:

– Jeg har snakket med Mark om dette. Hans forståelse av emnet er begrenset.(Vilkår)

Handler og leverer på timen
Robin er et ny tjeneste som skal hjelpe deg med å fikse småting på timen. Gründer Pål Ohna Børde tror at folk fremover vil kreve tjenester som leverer raskere enn det netthandlere kan tilby.
01:59
Publisert: