Nordens største leverandør av it-infrastruktur blir nå enda et hakk større. Atea AS har inngått avtale om å kjøpe Umoe IKT AS med 384 medarbeidere og kontorer i 16 byer rundt om i landet.

Umoe IKT AS tilbyr IT-produkter og tjenester innen IT-infrastruktur, spesielt innen områder som telefoni, Unified Communication, videokonferanse, nettverk, datasenter, outsourcing og IT-drift.

Atea har lenge siktet mot å nå 20 milliarder kroner i omsetning i 2011, samt et ebitda-resultat på 1 milliard kroner. For å nå dette var det klart at selskapet måtte kjøpe seg vekst, og fra før av i 2010 har de kjøpt opp ni selskaper med en omsetning på omlag 1,3 milliarder kroner. Umoe IKT omsatte i 2009 for 973 millioner kroner. Men Umoe IKT har ikke gått bra og ebitda-resultatet var negativt med 28,1 millioner kroner.

Ifølge Ateas egne tall var de allerede før dette kjøpet større enn sine ti nærmeste konkurrenter til sammen.

Problembarn
Umoe IKT har slett ikke vært noen gullgruve for Jens Ulltveit-Moe, som sammen med sin familie kontrollerer Umoe ikt gjennom investeringsselskapet Umoe. De har måttet skyte inn 160 millioner kroner i selskapet de siste to årene.

- Jeg er veldig misfornøyd med situasjonen, Det er derfor det er skiftet ledelse. Umoe ikt har gjort noen dumme oppkjøp. Det betaler jeg for, sa Ulltveit-Moe til Dagensit.no i oktober.

Les også: Ulltveit-Moe må gi nødhjelp til it-kjempe

Kjøpssummen tilsvarer omtrent det Ulltveit-Moe har skutt inn i selskapet de siste to årene - 4 millioner Atea-aksjer med en entrepriseverdi på 154,8 millioner kroner. For dette får de alle aksjene i selskapet, men eierskap i Umoe iTet AS, Umoe Consulting AS og Making Waves AS overføres til Umoe AS innen sluttføring av transaksjonen og vil derfor ikke være en del av det fremtidige sammenslåtte selskapet.

God selvtillit
Atea tar inn et selskap preget av oppsigelser og tap, men er sterke i troen på at Umoe IKT vil skinne igjen, bare det går gjennom en Atea -vask.

"Det kjøpte selskapet ventes å levere driftsinntekter på 850-900 millioner norske kroner i 2011, og vil være i stand til å oppnå en EBITDA-margin på cirka 5-6 % etter integreringen", skriver selskapet i en børsmelding. Ifølge Atea skal det gjøres innsp#229er på leiekostnader ved å slå sammen kontorer i 11 byer der begge selskapene er representert, samt at de regner med innsp#229er på innkjøp og administrasjon.

Kjøpet vil gi Atea nye kontorer i Steinkjer, Fredrikstad, Førde, Tønsberg og Drammen.

Ryktene gikk
Ryktene om kjøpet gikk allerede fredag. Jens Ulltveit-Moe var særdeles ordknapp da DN.no snakket med ham fredag ettermiddag.

- Dette har jeg ingen kommentar til nå.

- Når kan du gi oss en kommentar?

- Du får prøve igjen på mandag, sa en hemmelighetsfull Ulltveit-Moe.

Umoe IKT har vært et tapssluk for Jens Ulltveit-Moe. Bare ifjor tapte Umoe ikt 87 millioner kroner før skatt, og storeieren har gått inn med rundt 160 millioner kroner bare de to siste årene, ifølge Dagens Næringsliv.

Les også: Ulltveit-Moe må gi nødhjelp til it-kjempe

Dagensit.no kommer tilbake med mer(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.