Apple sendte mandag ut en sikkerhetsoppdatering for å tette et kritisk sikkerhetshull på Iphone, nettbrett, Mac og smartklokker.

Tek-giganten opplyser at sårbarheten «kan ha blitt aktivt utnyttet».

– Etter å ha funnet sikkerhetsbristen brukt for å utnytte iMessage, utviklet og distribuerte Apple straks en endring i iOS 14.8 for å beskytte våre brukere.

Ved hjelp av meldingstjenesten iMessage skal hackerne ha fått full tilgang til enhetene med de siste oppdateringene.

– Angrep slik som er beskrevet er svært sofistikert, koster millioner av dollar å utvikle, har ofte kort holdbarhet og brukes målrettet mot bestemte individer, opplyser Ivan Krstic som er Apples leder for sikkerhetsteknologi og arkitektur.

Ifølge nettstedet Techcrunch er svakhetene oppsiktsvekkende både fordi den rammer den siste oppdateringen iOS 14.8 og eldre oppdateringer. Sårbarhetene kommer til tross for at det er lagt inn nye sikkerhetsmurer som skal forhindre at iMessage blir utnyttet til ondsinnede hensikter.

Det var internettvokterne Citizen lab som slo alarm. De setter det stille angrepet i sammenheng med det israelske sikkerhetsfirmaet NSO som de siste månedene er anklaget for massiv overvåkning på oppdrag fra omstridte kunder, deriblant Saudi-Arabia, Rwanda, Emiratene og Mexico.

Blant annet skal menneskerettsaktivister fra Bahrain ha blitt utsatt for overvåkningen.

Citizen lab er et folkeinitiativ som har tatt rollen som vaktbikkje på internett. Miljøet som har sprunget ut av universitetet i Toronto hadde også en sentral rolle da det ble avdekket hvordan NSOs programvare Pegasus var brukt av myndighetene i Bahrain tidligere i august.

– Vi vil berømme Citizen lab for å ha fullført det vanskelige arbeidet med å avdekke utnyttelsen slik at vi kunne utbedre dette så raskt, opplyste Apple i pressemeldingen mandag.

Apple har også beklaget hvordan deres enheter var utnyttet.

– Apple fordømmer uforbeholdent cyberangrep mot journalister, menneskerettighetsaktivister og andre som vil gjøre verden til et bedre sted.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.