Kampfiksingsskandalen som ryster europeisk fotball ble oppdaget av selskapet Sportradar på Pirsenteret i Trondheim, ved hjelp av teknologi som de tidligere NTNU-studentene Petter Fornæss og Ivar Arnesen utviklet for å vinne mer på oddsen, skriver Dagens Næringsliv.

Overvåkningssystemet Betradar har konkret ført til at 17 personer nylig ble arrestert, mistenkt for kampfiksing. Totalt er 200 kamper og cirka like mange personer under etterforskning. Ved å bestikke spillere, ledere, dommere og funksjonærer kan bakmennene ha tjent så mye som ti millioner euro, knapt 85 millioner kroner.

Får ikke snakke fritt
- Det er Trondheim-teamet og analyseavdelingen vår i London som har rullet opp denne saken, forteller pressetalsmann Andreas Krannich i Sportradar til DN.

Dimensjonene og den store oppmerksomheten kampfiksingen har fått, gjør at hverken Fornæss eller Arnesen vil svare på DNs spørsmål, før de har fått klar beskjed fra den tyske pressetalsmannen om hva de kan snakke om - og hva de ikke kan snakke om.

Juksealarm
- Vi har systemer som automatisk overvåker 29.000 europeiske kamper i året, for rundt 300 kunder. Når systemene oppdager kamper hvor oddsen plutselig endres veldig, eller sluttresultatet er veldig overraskende, utløses en alarm. Analyseavdelingen vår i London blir varslet, og de går inn og undersøker om det er hendelser i kampen, eller andre forhold, som tyder på kampfiksing, forteller Fornæss til DN.

Fornæss og Arnesen er begge opptatt av å understreke at Sportradar ikke driver med etterforskning eller dømmer noen.

Politiet og påtalemyndigheten mistenker at en internasjonal liga kan stå bak bestikkelsene.

Les også: Mafiaen med pengevask i Fotball-Italia (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.