Apple lanserte tirsdag kveld en rekke nye produkter, inkludert Iphone-modellene 8 og X. Iphone X koster over 10.000 kroner. De nye modellene har en rekke nye funksjoner som skapte begeistring tirsdag.

Ifølge tall fra Bank of America fra 2016, bruker nesten fire av ti millennials mer tid på smarttelefonen sin daglig enn de bruker med kjærester, foreldre, venner, barn eller kolleger. Nyhetsnettstedet Marketwatch har fått noen eksperter til å finne på nye funksjoner til smarttelefoner som kunne gjort de mindre avhengighetsskapende.

Søvnmodus

Først i rekken er en søvnmodus når du er med familien eller gjør andre aktiviteter. Mobilen ville fortsatt kunne bli oppringt, men de som sender epost eller tekstmeldinger ville fått beskjed om at du ikke er tilgjengelig.

De nye Iphonene vil ifølge Marketwatch ha en ikke forstyrr-funksjon.

– Det hadde vært veldig kult om du kunne synkronisere med kalenderen din og når du gjør noe hvor det ikke er tid for å sende epost eller tekstmeldinger, ville smarttelefonen gått inn i en versjon av søvnmodus, sier forfatter Julie Morgenstern til Marketwatch.

Hun har skrevet boken «Aldri sjekk epost om morgenen».

Automatisk svar

– For å gjøre telefonene mer humane, burde vi ha muligheten til å svare at vi ikke er tilgjengelig, sier Francine Hermelin, som står bak National Day og Unplugging – en årlig dag hvor folk legger fra seg teknologien sin i 24 timer.

Iphone har per dags dato ikke en slik funksjon, mens det er en Android-app som har det.

Ifølge Marketwatch har forskning vist at det tar mer enn 20 minutter for hjernen til den er fokusert igjen etter å ha sendt en tekstmelding.

Flere tips

De forskjellige ekspertene hadde fire tips til: (Vilkår)

  • En funksjon på skjermen som viser hvor lenge du har vært på telefonen. Denne timeren ville til enhver tid vist hvor lenge du har vært på mobilen i denne omgang mens du liker Facebook-postene til vennene dine om ferieturer og annet stoff.
  • Programmer inn en egen beskjed til deg selv. Eksempelvis kunne det dukket opp en beskjed hvor det står «hva er den beste bruken av din tid akkurat nå?». Slik ville du selv fått en dytt til å legge fra deg mobilen, ifølge Morgenstern.
  • Skjermer som er grå og mindre blanke. Slik vil de ikke i samme grad friste forbrukeren til å benytte dem i samme grad.
  • Et verktøy som forteller deg hva du gjorde og hva du ikke gjorde på mobilen i dag. Slik får man oversikt over alt som har vært distraherende på mobilen.
Juncker med ny visjon for EU
Nå kan det bli europeisk presidentvalg. Les Kjetil Wiedswangs kommentar i lenken under
00:33
Publisert: