Klokken 09:09 i dag meldte BankID på sine nettsider at påloggings og sikkerhetstjenesten BankID var ute av drift. BankID brukes av NAV og en rekke banker til å gi brukere tilgang til nettjenester.

Totalt er det 328 brukersteder for BankID i Norge. De fleste av disse er bank- og finanstjenester.

Ifølge BankIDs feilmelding gjaldt feilen alle tjenester som benytter kodebrikke. Fra klokken 11 rammet feilen også de som bruker BankID Mobil. Fra klokken 12 var tjenesten tilbake i normal drift.

Finner ikke feilen
Ved 10.30-tiden hadde BankID ennå ikke lokalisert feilen, men hadde satt alle tilgjengelige ressurser inn i letingen.

- Hele tjenesten er nede og vi beklager sterkt de ulempene det medfører for våre brukere. Vi jobber med alle ressurser for å lokalisere og utbedre feilen, sier kommunikasjonssjef Mona Strøm Arnøy i BankID til DN.no.

Hos Norges største bank merkes problemene godt, men medførte ikke noen krise. 2,5 millioner nordmenn bruker BankID og drøye 30.000 har BankID Mobil, som gjør at man slipper å ha en egen kodebrikke og gjør det mulig å logge på nettbank fra smarttelefoner og nettbrett.

- Heldigvis ganske sommerstille
- Alle driftsforstyrrelser er selvsagt uheldig for oss, men heldigvis er det ganske sommerstille nå, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide i DnB.

Han har ikke fått beskjed om hva feilen består i, men har vært i kontakt med BankID.

- De jobber selvsagt på spreng med å rette feilen og det pleier å gå raskt. Det har vært lite pågang på kundeservice fra kunder som ikke kommer inn hittil. Det ser ut som om mange har mer hyggelige ting å tenke på enn regninger nå i juli, sier Midteide.

Alternativ pålogging
Lesere har tipset oss om at alternative påloggingsmetoder, som bruk av kontofonkode og BankID Mobil, fungerer i en del tilfeller. Men det er ikke alle nettbanker som tilbyr slike alternativer og ikke alle brukere har dem tilgjengelig i sitt kundeforhold.

DNB fikk satt opp en reserveløsning så deres kunder slapp å være berørt av problemet.

- I vår nettbank kan man nå logge på som normalt med BankID-brikken selv om BankID er ute av drift. Dette er en reserveløsning vi har satt opp selv, sier Midteide.

LES OGSÅ: Slik unngår du mobilsmellen i sommer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.