Bærbare pc-er tåler normalt ikke spesielt mye før de går i stykker. Det finnes imidlertid pc-er som er laget for å tåle en støyt. Panasonic Toughbook CF-19 er en av dem.

Toughbook-pc-ene fra Panasonic er såkalte "ruggedized" pc-er. Det betyr i praksis at pc-ene skal tåle både slag og rystelser, i tillegg til varme, kulde og væskesøl.

I Norge er det selskapet eFront som leverer Toughbook-pc-ene.

- Panasonic Toughbook er et nisjeprodukt, men det viser seg at behovet er stort innenfor Norges langstrakte land, sier Ringstrøm. Kundene befinner seg innenfor sektorer som blant annet offshore, energi, telekom, politi, brann, helse, forsvar, transport, osv. Ifølge Ringstrøm er markedet for denne typen produkter i sterk vekst, og eFront skal ha solgt flere tusen slike pc-er siden oppstarten i 2003.

Til tross for at pc-ene brukes i krevende miljøer, er feilraten nede på 2-3 prosent, ifølge Ringstrøm.

Pc-en du putter i verktøykassa
Det er lett å se at dette er en pc utenom det vanlige, og at den er bygget for å tåle juling. Kabinettet er laget i en magnesium-legering og skjermen er festet til pc-en på en svært solid måte. Når skjermen lukkes igjen festes den med en kraftig metallanordning. Alle utganger og tilkoblingsmuligheter er dekket av lokk med gummierte pakninger, og en "dobbel vanntett oppbygning" skal sørge for at pc-en tilfredsstiller militære krav.

Pc-en skal tåle både vann og støv, og den er sertifisert etter standarder fra det amerikanske forsvaret (MIL-STD-810F). Den er også sertifisert for å tåle vann og støv i henhold til IP54-standarden.

 

Harddisken er uttakbar og sitter bak et solid metalldeksel forseglet med en gummipakning. Selve disken er montert i en sjokkabsorberende innretning som beskytter den og sikrer at du ikke mister data selv om pc-en skulle gå i gulvet.

Dette er pc-en du transporterer med deg i verktøykassa!

Til tross for at pc-en virker ganske klumpete, er den ikke spesielt tung. Vekten er på 2,3 kilo.

Kan brukes i sollys
Toughbook CF-19 er en såkalt tablet-pc – eller ”tavle-pc”, om du vil. Den 10,4 tommer store skjermen kan vris rundt og legges oppå tastaturet for å bruke pc-en i tablet-modus. Du betjener da pc-en med en penn, eller med pekefingeren.

Skjermen har høy lysstyrke (500 candela), noe som gjør at den fungerer godt i sollys. Vi brukte pc-en litt utendørs, og hadde ingen problemer med å lese skjermen.

  Mange vil sikkert sette pris på at pc-en er fullstendig lydløs. Den har nemlig ingen kjølevifter, ettersom dette kan åpne for at støv eller fuktighet kan komme inn i maskinen.

Turbo-3G og GPS
Pc-en er forholdsvis godt utstyrt. Vi fikk den levert med både turbo-3G (HSDPA) og innebygget GPS, men dette følger ikke med i standardmodellen.

Det er tilkoblingsmuligheter for både ekstern skjerm (VGA), Firewire, USB (2 stk), Gigabit Ethernet og modem. Pc-en har ellers både trådløst nettverk (802.11a/b/g) og Bluetooth.

Tastaturet på pc-en er en del smalere enn et standard tastatur i full størrelse. Enkelte taster, som piltastene, er også plassert på en litt klønete måte. Dette gjør at tastaturet ikke er det beste å jobbe på, og det smale tastaturet gjør at det er lett å bomme på tastene.

Vi har ikke målt batterilevetiden til pc-en, men den er oppgitt til å ligge på rundt 7 timer – noe som i så fall er meget bra.

Konklusjon
 Panasonic Toughbook CF-19 er som sagt en pc utenom det vanlige. Prisen på 28.495 kroner ekskl. mva. for standardmodellen (35.835,- for testet modell) er såpass høy at man skal ha litt spesielle behov før man investerer i en slik pc.

Men trenger du en robust pc som skal tåle tøff behandling, fukt, støv, varme og kulde – og som også kan brukes i sollys – da kan Toughbook være et godt valg.

Vi vil tro dette er et attraktivt produkt innenfor blant annet bygg og anlegg, industri og transportbransjen. Eller kanskje også for dem som trenger en pc til å ta med seg i båten i sommer?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

>> Les også: Den store ute-pc-testen