Felles for alle batterier er at de er bygget opp av en anode som mottar elektroner, en katode som avgir elektroner og en elektrolytt som transporterer ioner mellom dem.

Såkalte faststoffbatterier, det vil si batterier med faste elektrolytter i stedet for flytende, har av mange blitt kalt neste generasjons batteriteknikk. I dag er flytende lithium-ion-batterier stort sett enerådende i bruk i elbiler.

Selv om en rekke kjente selskaper har meldt sin satsing på faststoffbatterier, har imidlertid de fleste eksperter så langt trodd at faststoffbatterier, av nettstedet Wired kalt «Jesus-batteri» på grunn av det må anses som et «mirakuløst» batteri som er både trygt, sikkert og billig, lå flere år frem i tid.

Men nå melder kinesiske medier at selskapet Qing Tao Energy Development allerede har begynt med masseproduksjon av batterier med faste elektrolytter.

I samtaler med flere store

Ifølge flere medier har selskapet investert en milliard yuan (drøye 1,2 milliarder kroner) i en fabrikk der den første produksjonslinjen har en kapasitet på 0,1 GWh per år. Batteriet sises å ha en energitetthet på 400 watt-timer per kilo (Wh/kg), som kan sammenlignes med lithium-ion-batterienes kapasitet på rundt 250-300 Wh/kg.

Det kinesiske selskapet skal også ha avslørt at de er i samtaler med flere store bilprodusenter om å begynne produksjon av batterier med faste elektrolytter til elbiler allerede i 2020.

Det er tidligere kjent at blant annet både Volkswagen Toyota og BMW har kastet sine øyne på denne batteriteknologien.

Tidligere i år hevdet en forskergruppe ved Universitet i Michigan at man hadde gjort et stort gjennombrudd med denne teknologien – med en fordobling av rekkevidden.

- Dette er et paradigmeskifte for hvordan batterier fungerer, sa ansvarlig for utviklingen, Jeff Sakamoto.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Kjetil Wiedswang: Den politisk ukorrekte julen
DNs politiske julekalender | Luke 5: Det er nær håpløst å bli kvitt Svarte Petter.
01:46
Publisert: