– Nå må jeg bare begynne, tenkte jeg.

Det sier Benedicte Raae (36), selvstendig konsulent, frilans webutvikler og sivilingeniør i datateknikk, som har utviklet en norsk «privacy first»-mens-app. Da den hviterussiske mens-appen Flo i februar ble tatt for å dele brukerdata med Facebook Analytics, sier hun, slo det henne at hun som webapp-utvikler burde vite dette: Hvordan sikrer man dataene til kundene sine?

Alkoholvaner, psyke og onani

Mens-apper deler hemmelighetene dine med Facebokk.

Les dokumentaren her (DN+)

Deler ikke med tredjeparter

Lørdag i forrige uke publiserte DN en større dokumentar om hva som skjer med informasjonen som deles med syklussapper. En ny kartlegging gjort av personvernorganisasjonen Privacy International viser at deler høyst intim data videre til Facebook – uten at brukerne er klar over det.

– Hvis jeg skal lage mensenapp og vennene mine skal bruke den, har jeg jo ikke lyst på tilgang til deres data. Det blir jo for kleint.

Svaret ble appen «POW!», med slagordet «Ta kontroll over menssyklusen din». Appen gir brukerne fullstendig kontroll over informasjonen man deler, ifølge nettsiden, og deler aldri data med tredjepartsaktører.

– Den eneste måten å beskytte meg som utvikler fra dine data, er å kryptere. Det innebærer at dataene aldri forlater din mobil på en lesbar måte.

Alt man plotter inn i appen blir «helt scrambled, uleselig», forklarer hun.

– Dermed er det bare du med din enhet som kan lese dataene. Hverken jeg som utvikler, eller noen hackere, kan lese dataene dine.

Per i dag finnes den norske mens-appen i en «minimal betaversjon». Det eneste som er sikkert foreløpig er at tjenesten skal bli abonnementsbasert, og etter planen lanseres 8. mars 2020.

– Det er en kvinnelig app utviklet av en kvinnelig utvikler. Å lansere 8. mars blir litt statement, ja.

Gratis app = data solgt.

– For meg er dette et sideprosjekt, sier Raae, som selv bruker mens-appen Clue, i tillegg til sin egen.

– Jeg har bare brukt to uker på å lage appen, og det tar tid å kode abonnementsgreier, derfor er appen fortsatt gratis. Jeg betaler nok for mange flere tjenester enn de fleste andre jeg kjenner, men jeg tror folk begynner å se flere eksempler på hvordan dataene deres blir brukt, og at det da kommer et skifte. Dette er et sideprosjekt, men jeg skal ikke gå i minus. På sikt må jeg ta betalt. Det er jo det man har begynt å lære etter hvert: Hvis ikke man betaler for produktet, blir du produktet. Da blir dataene dine solgt.

Raae sier at hun ville utvikle en app som var «mer tilpasset henne som person».

– Jeg følte at de mens-appene ville putte meg i bokser hele tiden. Hvilken farge har utfloden din? Dét er jeg ikke interessert i å svare på. Er du «angry» eller «mad»? Jeg vet ikke, jeg kaller det bare molefonken. Jeg merket bare at disse appene er laget for at de skal gjøre noe med denne dataen. Jeg ville ha en mensenapp som var mindre detaljert, og mer privat. Appen er enkel: du skriver en tekst om dagen, så hashtager du. «Ganske #molefonken i dag».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Din menstruasjon. Dine data?
Menstrasjonsyklus-apper ber om mye personlig informasjon, men er det trygt å dele dataene med leverandøren?
02:44
Publisert: