«Våre aksjonærer har opplevd at Lavo.tvs aksjekurs har vært utsatt for en betydelig nedgang siden den ble notert på Merkur Marked i juni 2018. Styret vurderer ikke selskapets økonomiske stilling eller utviklingen i driften av Lavo.tv på en måte som kan forklare denne nedgangen», skriver strømme-app-selskapet Lavo.tv i en melding tirsdag.

«Aldri vært bedre posisjonert»

Lavo ble utviklet av gründer Tom Roger Sokki i 2016. I starten drev han og kollegene strømme-appen fra kjøkkenbenken hjemme i Bergen. Strømme-appen var noen måneder i fjor blant de mest populære gratisappene i Norge etter å ha strømmet hundrevis av timer med «Paradise Hotel» til realitysultne seere.

Nå rendyrker Lavo en sportsprofil og har inngått en lukrativ avtale med svenske C More. Med appen skal Sokki & Co sende direkte høydepunkter fra sportsbegivenheter til hele verden.

Etter en runde folkefinansiering gikk selskapet på børs i sommer med en prising på 100 millioner kroner. Det har ikke gått så bra. Siden børsnoteringen har aksjekursen falt 72 prosent. Mandag sluttet daglig leder Bernhard Steen i selskapet. Han er fjerde største aksjonær i selskapet.

– Var det frivillig?

– Ja, ja, ja, svarer Sokki.

Steen har ifølge Sokki ikke fått noen godtgjørelse i forbindelse med oppsigelsen.

– Vi er en oppstartsbedrift og det er klart at nå du er en oppstartsbedrift må du prøve å få pengene til å holde lengst mulig, sier han.

Dagen etter at Steen sluttet sendte selskapet ut en melding om at styret skal se nærmere på årsaken til det kraftige kursfallet i aksjen.

– Lavo.tv har aldri vært bedre posisjonert for å bygge aksjonærverdier, sa Sokki i meldingen.

«Dødsspirallån»

Lavo gikk på børs med kontoen full av lånte penger fra London.

I den britiske hovedstaden ble Sokki og Bernhard Steen presentert for selskapet Alpha Blue Ocean (ABO). Fra dette fikk Lavo et konvertibelt rammelån delt opp i transjer. Dette lånet har ofte blitt kalt «dødsspirallån».

Lavo ønsker å undersøke om det ikke er noe galt med denne låneavtalen.

Alpha Blue Ocean har inngått lignende avtaler med det børsnoterte gruveselskapet Element og it-selskapet Induct, som har falt med henholdsvis 58 og 29 prosent hittil i år.

Pierre Vannineuse, grunnlegger og administrerende direktør i Alpha Blue Ocean, sier til DN at selskapet har et godt forhold til Lavo.tv, og er glade for å ha kunnet bidra med finansiering i selskapets første fase.

– Alpha Blue Ocean har en langsiktig horisont i alle markedene vi er til stede, og følger alltid lokale lover og reguleringer, i tillegg til vårt eget etiske regelverk.

Sokki erkjenner at de ikke hadde særlig mye informasjon om ABO annet enn at de så at fondet i starten bidro til å løfte aksjekursen til Element kraftig.

– Vårt inntrykk var at dette var et selskap som finansielt sett hadde langsiktig perspektiv på investeringene. Da vi møtte dem og presenterte Lavo for disse unge finansfolkene hadde vi inntrykk av at de forsto virksomheten vår ekstra godt, sier Sokki.

«Man kan mistenke hva som helst»

Sokki vil ikke kommentere hva han mener om Alpha Blue Ocean.

– Man kan mistenke hva som helst, men vi er jo underlagt regulatoriske forhold til Oslo Børs. Vi har 100 prosent tillit til systemet og innretningene rundt oss, men i lys av meldingen fra Induct, så ønsker vi å gjøre noen undersøkelser for å sørge for at noe ikke er galt, sier han.

Dette skjedde i Induct: Fredag informerte it-selskapet Induct markedet om at det har grunn til å tro at et fond gjennom Alpha Blue Ocean brøt loven da det i slutten av oktober konverterte lån til aksjer i henhold til låneavtalen. Selskapet ba om informasjon fra fondet, men fondet nektet og har svart med å forbeholde seg retten til å kreve erstatning for det fondet mener er brudd på avtalen fra Inducts side.

– Når aksjekursen faller såpass mye uten at det er noe ved forretningen som gjør at det skal falle så langt, så er jeg egentlig bare glad for at styret skal gjøre de undersøkelsene, sier Sokki om sitt eget Lavo.tv.

Lavo.tv-aksjen gjorde et byks etter meldingen fra selskapet tirsdag om at det skal gjøre undersøkelser.

Avtale med C More

Gründeren sier han er kjent med at disse lånene er blitt omtalt som dødsspirallån, men sier samtidig at selskapet ikke hadde vært på børs uten denne avtalen.

– Man kan spekulere i hva som ville vært beste form for finansiering, men det er ikke alltid opp til selskapet å bestemme hva skal hjelpe et gründerselskaper, sier han.

Lavo har til tross for fallende aksjekurs klart å lande en meget god avtale med svenske C More. Avtalen gir Lavo rettigheter til å sende direkte høydepunkter på video av de kommende sesongene i toppligaene i svensk fotball og ishockey, Allsvenskan, Svenska Hockeyligan og Hockey Allsvenskan.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator om mellomvalget: –Dette er langt på vei en folkeavstemning om Trumps styre
01:20
Publisert: