– Det var så mange alene-hjemmefester at jeg tok betalt i døren. Jeg var 16 år og husker jeg tok taxi til skolen siste skoledag, sier Carl-Erik Michalsen Moberg. 

Gründeren (33) fra Os utenfor Bergen kommer rett ut ifra nok et møte med en av Norges mange festivalledelser. Etter å ha mislykkes med to festivaler selv, vet han at suksess koster. Nå har han gjort det til sin misjon å hjelpe andre festivalarrangører.

Ticketco-gründerne Carl-Erik Michalsen Moberg og Kåre Bottolfsen (nummer tre og fire fra venstre), flankert av fra venstre Jon Sprank (Izettle) og Cecilie Grindheim (Ticketco). Til høyre, Andrew Forsyth (Izettle) og Natalie Eklund (Izettle).
Ticketco-gründerne Carl-Erik Michalsen Moberg og Kåre Bottolfsen (nummer tre og fire fra venstre), flankert av fra venstre Jon Sprank (Izettle) og Cecilie Grindheim (Ticketco). Til høyre, Andrew Forsyth (Izettle) og Natalie Eklund (Izettle). (Foto: Privat)

– Vi skal demokratisere teknologien for mindre arrangører, som får tilgang til et godt system. Så skal vi hjelpe de heltene som arrangere festivaler og andre arrangementer, sier Moberg.

Flere inntektskilder

Sammen med medgründer Kåre Bottolfsen (43) står han bak selskapet og arrangementsplattformen Ticketco, som på knappe to år har etablert seg som en reell konkurrent til etablerte betalingstjenester, som Ticketmaster/Billettservice. 

Men i tillegg til å ta seg betydelig mindre betalt enn konkurrentene, kan festivalene også bruke Ticketcos plattform til å ha sin egen nettbutikk. Det muliggjør salg av varer og andre tjenester i forkant av arrangementene, og dermed større inntektspotensial.

Den selvbetjente løsningen baserer seg også kun på mobil teknologi, med mobiltelefon eller nettbrett som kasse og betalingsmiddel. Det frigjør investeringer i fysiske apparater, fritar opplæring og gjør kontanter og kontantkort overflødige, påpeker Moberg. 

– Vi slår sammen billetter og varesalg i én løsning, og kunden slipper å stå i kø. Har du mobilen din er det bare å skanne. Og går du tom før strøm, henter du bare ut QR-koden, sier gründeren. 

Som tidligere festivalarrangør så han seg lei på at inntil 35 prosent av billettinntekten gikk til å betale billettleverandøren, noe mindre aktører og mindre arrangement sjelden kan ta seg råd til. Samtidig er det risikabelt ikke å ha et godt forhåndssalg, og ta all risiko «i døren», påpeker Moberg.  

Største kunde

Den gryende suksessen startet ironisk nok med at festivaler slet med å ta betalt i døren. 

Da begynte gründerne å gi bort betalingsterminaler fra mobilbetalingstjenesten Izettle til nye kunder. Det ble fort en suksess, og Ticketco ble på rekordtid Izettles største kunde på verdensbasis.

I dag kjører Ticketco betydelige kontantstrømmer gjennom plattformen og har utviklet en egen oppgjørsteknologi slik at alle Ticketco-transaksjoner, også på betalingsterminaler, går gjennom dem. 

Nå flytter Moberg til London for å satse mot det britiske markedet med Izettle i ryggen. Han er sikkert på at det blir et godt ekteskap.

– Jeg er ganske imponert over den svenske mentaliteten. Vi må bare lære av de nå, og løpe fortere enn vi aldri har gjort før, sier gründeren.

Fyller krigskassen

Ticketco har i forkant hentet inn 13 millioner kroner i en transaksjon som priser selskapet til 40 millioner kroner før påfyllet.

It-gründerne Helge Hannisdal og Jan Åge Skaathun (It's Learning) har vært med Ticketco siden starten og er i dag del av investorfellesskapet Tripod i Bergen. Nå seiler Tripod-miljøet opp blant de største aksjonærene etter å ha tatt halve beløpet.

Tripod-initiativtager og it-gründer Henrik Lie-Nielsen (Knowit) mener dette viser at ideen bak det finansielle økosystemet fungerer. Han har sterk tro på Ticketcos internasjonale potensial og allerede fått signaler fra ventureselskaper om at de er med i neste runde om selskapet lykkes i Storbritannia.

It-gründer og fødselshjelper, Henrik Lie-Nielsen, Tripod.
It-gründer og fødselshjelper, Henrik Lie-Nielsen, Tripod. (Foto: Paul S. Amundsen)

– Vi tetter hullet mellom de bitte små og litt større aktørene som hjelper å få oppstartsselskapene på vingene. Dette blir en prøvestein på om vårt resonnement er riktig, og jeg kommer til å bli hands-on og hjelpe de til å løpe fortest mulig. Dette kan bli et norsk selskap som betjener et internasjonalt marked, sier Lie-Nielsen.

Bergenstung

Moberg er positivt overrasket over interessen, og nevner at kapitalinnhentingen ble oppjustert til maksbeløpet.

 Nå skal han ansette flere for å håndtere den internasjonale veksten. 

– Det har vært svært viktig for oss å knytte til oss ressurspersoner som har kompetanse på de prosessene vi skal gjennom fremover. Det er klart vi kommer til å gjøre feil, men kanskje ikke like mange når vi får guiding på veien av folk som har gått løpet før, sier Moberg.

Foruten investorer fra Tripod-miljøet er også Herman Friele, hans datter Birgitte og svigersønn Fabian Stang, samt Stavanger-selskapet Plataa Venture kommet inn på aksjonærlisten. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik kan du ta undervannsbilder med mobilen
DNs fotograf og fridykker Aleksander Nordahl tester undervannsdeksel til mobil og gir deg tipsene du trenger for å sikre feriebildene i vann.
04:36
Publisert: