Konsulentselskapet Capgemini har spurt 8101 europeere med planer om å anskaffe ny bil om hva de kunne tenke seg av et nytt kjøretøy.

Undersøkelsen viser at 81 prosent av de spurte er villige til å betale ekstra for autonome egenskaper, det vil si at bilen utfører parkering, landeveiskjøring og lignende selv. Også helt selvkjørende biler er det betalingsvilje for blant de spurte i undersøkelsen Cars Online 2017.

Men mest bekymringsfullt for dagens bilprodusenter er det at 57 prosent av de spurte sier de gjerne kunne tenke seg å bytte ut bilen sin med en modell fra Apple eller Google dersom det i fremtiden blir mulig. 51 prosent av forbrukerne har ifølge undersøkelsen sterkere tillit til teknologiselskapene enn bilprodusentene når det gjelder fremtidens transportmidler. 

– Vi er midt oppe i et omfattende teknologiskifte for bilindustrien der de tradisjonelle bilprodusentene utfordres av teknikologiselskaper som Google, Uber og Apple. Men samtidig som konkurransen blir stadig hardere, ser vi også nye samarbeid vokse frem. Både bilprodusentene og teknologiselskapene vil jo sikre at de blir en del av fremtiden, sier Anil Agarwal, norgessjef i Capgemini i en pressemelding.

I undersøkelsen svarer 60 prosent at de vil velge selvkjørende egenskaper for å øke sikkerheten, 51 prosent ønsker mindre stress og 43 prosent vil bytte for å spare tid.

Vil netthandle bil

De europeiske bilkjøperne viser i undersøkelsen også at de begynner å bli klare for å handle bil helt eller delvis på nettet. Fire av ti sier de er klare for dette allerede.

Flere er klare for å gjøre deler av kjøpsprosessen på nettet. Seks av ti ønsker å «prøvekjøre» bilen i vr (virtual reality) før de kjøper, mens 43 prosent forventer at selgeren er tilgjengelig for nettprat i prosessen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hyttebilen
Alfa Romeo Stelvio er like egnet som transport til hytta som til operaen i Milano.
00:53
Publisert: