Champagnerusen etter nyttårsfeiringen hadde knapt begynt å slippe taket for mange, da Fast-sjef John Markus Lervik fikk sitt livs beste grunn til å hente frem en god champagne.

8. januar ifjor la programvaregiganten Microsoft, et av verdens aller største selskaper, inn et bud på 6,6 milliarder kroner på det norske søkemotorselskapet Fast Search & Transfer.

Lervik var selskapets 14. største aksjonær og kunne innkassere nesten 90 millioner kroner for aksjer og tegningsretter.

Søk i skattelisten her.

21 millioner i skatt
Dette vises selvsagt svært godt på likningstallene for 2008. Lervik hadde en nettoinntekt på 60 millioner kroner og betalte 21,7 millioner kroner i skatt. Året før var inntekten 6,6 millioner kroner og skatteregningen på 3,6 millioner kroner.

Lerviks nettoformue hoppet fra 41,2 millioner kroner til 61,2 millioner kroner.

Lervik ble administrerende direktør i Fast i 2002. I årene som fulgte oppnådde Fast status som et av verdens mest visjonære og hurtigvoksende teknologiselskaper. I en periode fra høsten 2006 til sommeren 2007 fungerte Lervik både som administrerende direktør og direktør med ansvaret for drift (COO).

Samtidig forhandlet han med ledelsen i programvaregiganten Microsoft om salg av selskapet. Etter oppkjøpet ble Lervik konserndirektør i Microsoft.

Trakk seg etter regnskapstriksing
Lervik trakk seg fra Fast og Microsoft i januar i år. Microsoft-advokat Keith Dolliver, som nå er styreleder i Fast Search & Transfer, la ikke skjul på at det var en sammenheng mellom regnskapstriksing i Fast og Lerviks avgang.

- En grundig gjennomgang av tidligere regnskapspraksis i Fast, som førte til nye regnskaper for 2006 og 2007, har blitt gjennomført for å hindre at slike problemer skal oppstå igjen. Med konklusjonene etter denne prosessen har John Lervik valgt å gå av fra Microsofts Fast-datterselskap, het det i en melding fra Dolliver.

Regnskapstriksingen ble kjent i en sak i DN 28. juni 2008, og høsten 2008 åpnet Økokrim etterforskning av forholdet etter anmeldelse fra Kredittilsynet.

Søk i skattelisten her. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.