Første juli i år innførte EU og EØS nye maksimumstakster for gjesting (roaming) i utenlandske mobilnett i EU- og EØS-land. De fleste vet at mobilbruk i utlandet er dyrt, men EU-kommisjonen er fast bestemt på å utjevne konkurransevilkårene ved å tvinge prisene ned.

Alle norske mobiloperatører må overholde disse maksimumsprisene allerede nå.

Maksimumsprisene for mobilbruk når du er i utlandet er nå slik, inklusive merverdiavgift:

Det er viktig å merke seg at disse maksimumsprisesne ikke inkluderer MMS og datatrafikk og kun gjelder i EU- og EØS-land.

Mange andre populære reisemål har ikke noen regler om makspris på noen områder. Sjekk derfor med din operatør på forhånd hvilke operatører på reisemålet som har de laveste roamingprisene.

Data blir regulert
Foreløpig finnes det ingen regler som regulerer makspris på bruk av mobilt bredbånd og MMS i EU, men dette står høyt på EU-kommisjonens prioriteringsliste. Som en mellomløsning ble det sommeren 2010 innført en regel i Norge om at brukeren skal bli varslet i det datataksameteret passerer 500 kroner inkludert merverdiavgift på en kalendermåned. Dersom man vil bruke mer penger på datatrafikk må man bekrefte dette overfor operatøren, vanligvis med en sms.

Innen neste sommer vil det også komme regler som setter et tak på hva det koster å surfe og sjekke e-post på mobilen i utlandet. Denne uken vil EU-kommisjonen offentliggjøre at de utvider perioden med regulerte gjestepriser til 2016 og at området vil bli utvidet til også å gjelde datatrafikk, skriver Financial Times.

Neste sommer skal det ikke koste mer enn syv kroner (0,90 Euro) per megabyte å laste ned data i utlandet. Innen 2014 skal maksprisen senkes til 3,90 kroner (0,50 Euro) per megabyte, skriver Financial Times.

Men selv uten regulering ser konkurransen ut til å ha positiv effekt på prisene. Ifølge bransjeorganisasjonen GSM Association har snittprisen på roaming i verden falt med 20 prosent bare i andre kvartal i år.

Klipper kjettingen
Mange mobiloperatører er internasjonale selskaper. Som en del av sin forretningsmodell tvinger de sine kunder til å bruke sine egne forhåndsdefinerte roamingpartnere i utlandet. Dette er en praksis EU-kommisjonen vil til livs. Dersom EU-kommisjonær for telekommunikasjon Neelie Kroes får det som hun vil skal kunder uavhengig av hvilken operatør de bruker hjemme kunne bruke den utenlandske operatøren de selv foretrekker, skriver Financial Times. Dette vil åpne for fri konkurranse blant små og store operatører om å få trafikken fra utenlandske brukere.

EU-kommisjonen har som mål å eliminrere alle former for gjestegebyrer innen utgangen av 2015.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.