Interessen for å satse penger på bitcoin og andre kryptovalutaer har gått i taket det siste året. Mange er lokket av den ekstreme verdiøkningen. Nesten 200.000 nordmenn eier bitcoin eller annen kryptovaluta, ifølge en undersøkelse.

De fleste som har kjøpt kryptovaluta har satt inn penger på en konto kalt «wallet» hos en markedsplass utenfor Norge. Å unnlate å oppgi at man har penger eller kryptovaluta utenfor Norge kan gi skattesmell.

Men bitcoin og andre kryptovalutaer kan skape andre problemer også. For eksempel ved skilsmisser der en av partene er bekymret for skjulte bitcoin.

Bitcoin og andre kryptovalutaer er nå blitt en ny utfordring for advokater som håndterer bitre skilsmisseoppgjør. Store prisutslag og hemmelighold gjør en allerede smertefull prosess med å dele eiendelene mellom partene enda vanskeligere, skriver Bloomberg.

Kryptovalutaer er blitt et mulig trygt fristed for ektefeller som ønsker å skjule penger for sin partner, ifølge flere skilsmisseadvokater Bloomberg har snakket med.

Spesielt store problemer kan oppstår hvis kryptovalutaen blir flyttet fra en digital børs koblet til en bankkonto, til for eksempel en «hardware wallet». Da kan det by på utfordringer for advokatene å nøste opp hvilke transaksjoner som er blitt utført.

– Gjør ting mer komplisert

– Kryptovalutaer gjør ting mer komplisert hvis man har en partner som er bestemt på å holde på pengene sine, akkurat som når noen gjemmer pengene sine utenlands. Vi har verktøyene til å spore bitcoin. Vanskeligheten er at flere advokater ikke nødvendigvis forstår det ennå. Man trenger kunnskap om eiendelen man forsøker å spore, sier juristen Victoria Clarke til Bloomberg.

I enkelte tilfeller kan det bli aktuelt å hyre inn digitale eksperter som søker gjennom ektefellens epost for å finne ut hvilke transaksjoner som er gjennomført.

Verdsettelsen av bitcoin og andre kryptovalutaer er også er problem, da prisen kan svinge vilt i løpet av en skilsmisse.

Det vises blant annet til en konkret skilsmissesak hos det britiske advokatfirmaet Royds Withy King. Der var den ene ektefellens opprinnelige investering i kryptovaluta i november 2016 på 80.000 pund (875.000 kroner). I desember året etter var verdien én million pund (nesten 11 millioner kroner), mens den nå er verdt rundt 600.000 pund.

I desember koste en bitcoin nesten 20.000 dollar (156.400 kroner), men mindre enn to måneder senere var prisen under 6.000 dollar. Nå er prisen tilbake over 10.000 dollar.(Vilkår)

Terje Erikstad om bitcoin: Finansiell galskap
DNs Terje Erikstad forklarer hvorfor verdistigningen for bitcoin er en boble.
00:50
Publisert: