Bitcoin-feberen herjer som aldri før verden rundt og prisen skyter i været.

Samtidig er ekspertene rykende uenige om fenomenet bitcoin er en boble eller ikke. Den amerikanske investoren Mike Novogratz er ikke i tvil om at bitcoin kommer til å bli den største boblen i våre levetider, mens for eksempel dataguru og antiviruslegende John McAfee mener bitcoin vil fortsette å stige i verdi og at valutaen vil være verd en halv million dollar om tre år.

I kjølvannet av den hysteriske prisoppgangen følger det mange historier om folk som har kvittet seg med sine bitcoin for tidlig, som å kjøpe en kopp kaffe med bitcoin som i dag er verd tusenvis av dollar. Eller motsatt, personer som kjøpte bitcoin for «en slikk og ingenting», og fortsatt sitter med sin stadig mer verdifulle bitcoin-portefølje.

Men få slår historien til «bitcoin-gutten» Erik Finman, som vant veddemålet han inngikk med mor Lorna og far Paul som skoletrøtt 15-åring om at de ikke skulle tvinge ham til å begynne å studere hvis han var dollarmillionær som 18-åring.

Da bitcoin-kursen passerte 2.700 dollar i sommer, fire måneder før han fylte 19 år, var målet nådd, og Erik Finman var god for 1,09 millioner dollar.

– Jeg kan stolt si at jeg klarte det, og at jeg ikke kommer til å begynne på college, sa Finman til CNBC i sommer.

Bestemors gave

Erik Finman begynte å investere i bitcoin i 2011 da prisen var 12 dollar for én bitcoin. Etter tips fra storebror Scott satset Erik hele gaven på 1.000 dollar fra sin bestemor på å kjøpe bitcoin.

I 2013 var femtenårige Finman særlig frustrert over lærerne sine, og tryglet foreldrene sine om å få slutte på skolen. En av lærerne sa rett ut at han burde slutte og i stedet begynne å jobbe på McDonalds fordi det er hva han kunne håpe å oppnå her i livet. Til hans overraskelse var foreldrene enig i at kan kunne droppe ut av skolen.

Senere i 2013 solgte Finman sine bitcoins da prisen var rundt 1.200 dollar per stykk – en 100-dobling fra han kjøpte. For de 100.000 dollarene etablerte han i begynnelsen av 2014 selskapet og nettstedet Botangle, der frustrerte elever som ham selv kunne finne lærere til å bli undervist via videomøter. For det ble han i 2014 av Time Magazine kåret til en av verdens 25 mest innflytelsesrike tenåringer.

I januar 2015 fant Finman er investor som ville kjøpe Botangles tekniske løsning for enten 100.000 dollar eller 300 bitcoin. Finman valgte bitcoin som på det tidspunktet hadde stupt til nærmere 200 dollar per enhet.

Siden da har Finman kjøpt og solgt bitcoins ved siden av involvering i en rekke andre prosjekter. Blant annet et satellittprosjekt med Nasa. Som 17-åring startet han et nytt selskap etter å ha utviklet vr-brillene «Marvel».

Festen ikke over

Onsdag morgen er prisen på en bitcoin 7.340 dollar (rundt 60.000 kroner), etter å ha vært over 7.600 dollar på det høyeste før helgen. Med sine 403 bitcoins er Erik Finmans beholdning i dag verdt 2,94 millioner dollar (24 millioner kroner).

I begynnelsen av september da det var tilløp til panikk blant bitcoin-aktørene og kursen stupte rundt 35 prosent fra nesten 5.000 dollar til 3.226 dollar, spådde han en rask og kraftig rekyl.

– Jeg tror den skal opp til 6.000 eller 7.000 dollar før årsskiftet. Kanskje til og med enda høyere, sa Erik Finman til The Street.

Han går heller ikke av veien for litt selvskryt. For da bitcoin-kursen flørtet med 7000-dollargrensen før helgen skrev han følgende på sin twitter-konto:

– Det er dyrt å ikke høre på meg.

Og han tror ikke festen er over for bitcoin-investorene. I intervjuet med CNBC sa Finman at han tror én bitcoin vil stige til mellom et par hundre tusen dollar og én million dollar.(Vilkår)

Bitcoins forklart på to minutter
DNs journalist forklarer hva bitcoins er.
02:14
Publisert: