I februar i fjor etablerte det japanske internett- og finansforetaket GMO Internet Group i det stille en norsk avdeling som skulle utvinne kryptovalutaen bitcoin med billig og grønn kraft.

Selskapet, som fikk navnet GMO-Z.Com Norway, hadde inngått en avtale med den norske datasenterbedriften Kryptovault, som har et stort datasenter på Hønefoss, ifølge E24. Men etter et snaut år trakk selskapet seg helt ut. Det nylig avlagte regnskapet til GMO-Z Group viser et kraftig underskudd.

Forlot landet

I løpet av elleve måneder hadde GMO inntekter på 157 millioner kroner fra sin utvinning av bitcoin, men kostnadene blåste vekk hele omsetningen og vel så det.

  • Selskapet tok blant annet avskrivninger på 84 millioner kroner på anlegg, maskiner og utstyr, i tillegg til immaterielle eiendeler.
  • Selskapet tok også nedskrivninger på 232 millioner kroner.

Det endte med et underskudd på driften på 300 millioner kroner. Nå har selskapet forlatt landet.

«Veldig stor skade»

GMO-Z ble formelt oppløst i februar i år.

«Det ble besluttet å stenge ned prosjektet etter endringer i norsk lov mot slutten av 2018. Anleggsmidlene ble skrevet ned til salgsverdi i 2018 og realisert i 2019,» skriver selskapet i årsregnskapet.

GMO sikter til regjeringens forslag i statsbudsjettavtalen for 2019 om at datasentre som driver med utvinning av kryptovaluta, skal betale ordinær elavgiftssats på 16,58 øre per kilowattime, mot tidligere redusert sats på 0,48 øre per kilowattime. Da utvinning av kryptovaluta er en strømintensiv oppgave, betyr elavgiften mye for hvordan kostnadene vil se ut.

Kryptovault har aldri bekreftet eller avkreftet at GMO-Z Group var deres japanske kunde, men bekreftet at kunden trakk seg ut samtidig som GMO kunngjorde oppløsningen av selskapet. Kryptovaults talsmann Gjermund Hagesæter sa da at regjeringens forslag om å høyne elavgiften for datasentre som driver med utvinning av kryptovaluta, er årsaken til at den japanske kunden trakk seg ut.

– Dette har gjort veldig stor skade. Mitt inntrykk er at det har gjort skade for absolutt alle datasenteretableringer i Norge. Det var jo noe som var veldig positivt, men plutselig får man over natten et forslag om en elavgift, sa Hagesæter da.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.