Kursen til kryptovalutaen bitcoin er 3308 dollar i DN Investor fredag morgen. Kursen er basert på et gjennomsnitt av forrige handelsdag. Bitcoin har falt 22 prosent de siste tre dagene. Tirsdag var prisen for en av de minst stabile delene av finansmarkedet rundt 4282 dollar, og i starten av måneden like under 5000 dollar.

Kursen har blant annet gått ned etter at BTC China, en av Kinas største handelsplasser for bitcoin, annonserte at de vil stoppe trading innen slutten av måneden på grunn av kinesiske tilsynsmyndigheters planer for digital valuta. Avgjørelsen kom etter at den kinesiske sentralbanken har innført restriksjoner på handel.

Den amerikanske finansavisen Wall Street Journal skrev nylig at Kina jobber med å stanse handel på digitale valutabørser, som en følge av usikkerhet etter den kraftige veksten den digitale valutaen har hatt i det siste. Avisen hadde snakket med kilder som er kjent med saken.

Fredag går valutaen litt opp igjen i Asia, melder Financial Times.

Ifølge Bloomberg foregår 23 prosent av all bitcoin-trading i Kina. Byrået skriver at nedturen valutaen nå opplever er den som har vart lengst på over et år.

Angrepet av toppsjef

Det er ikke bare i Kina bitcoin har vært i trøbbel i de siste dagene. Jamie Dimon er en av de mest respekterte toppsjefene i den amerikanske finanssjefen, og er leder hos J.P Morgan Chase & Co. Han gikk nylig til angrep på den digitale valutaen.

– Bitcoin vil før eller senere kollapse. Det er ren svindel. Det er verre enn tulipankrakket. Dette vil ikke ende bra, sa Dimon.

En ny rapport fra Bank of America Merrill Lynch viser at handelen i bitcoin har vært svært høy de siste ukene. 26 prosent av internasjonale fondsforvaltere sier at de har lange posisjoner i bitcoin. Dette er første gang at bitcoin inngår i undersøkelsen.

– Jeg vil sparke tradere som handler i bitcoin for å være idioter, sa Dimon.

Deler av Wall Street har begynt å tilby investorer informasjon om bitcoin og digitale valutaer. Fundstrat Global Advisors har satt et kursmål på 6000 dollar på bitcoin sommeren 2018 og tror at det går mot en regulering av digitale valutaer.

Kan bli kurs på 20.000

Selv om bitcoin-kursen nå går kraftig tilbake, har den opplevd en eventyrlig vekst i det siste året. Kursen lå på rundt 600 dollar for ett år siden, og i begynnelsen av september var den like under 5000.

Den digitale valutaen har en verdi på over 70 milliarder dollar. Investorer kan ta gevinst ved å shorte i forventning om at verdien faller. Det var imidlertid ikke noe Dimon ville gjøre. Å shorte vil si å selge og satse på at kursen faller.

– Ikke spør meg om å shorte. Kursen på dette kan havne på 20.000 dollar. Men før eller senere vil dette kollapse, sa Dimon.

Han kan møte motbør i sin nærmeste familie.

– Datteren min kjøpte bitcoin. Den økte i verdi. Nå tror hun at hun er et geni, sa han.

Avviser svindel

Ikke alle er enige med Dimon. Den amerikanske dataguruen og antiviruslegenden John McAfee reagerer på Dimons advarsler mot bitcoin. McAfee ble i fjor toppsjef for MGT Capital Investments.

– Det faktum at bitcoin konstant vokser både i bruk og i verdi har noe å si. Det kommer sikkert til å stige og falle, som alle nye teknologier, men det er absolutt ikke svindel, sier McAfee til CNBC.

John McAfee ble søkkrik da han i 1994 solgte antivirusselskapet han hadde grunnlagt, og som i tillegg bar hans navn, og som ble ensbetydende med virusbekjempelse innen databransjen.

McAfee tror den digitale valutaen skal stige videre i verdi og om tre år tror han en bitcoin vil være verd en halv million dollar. Blant annet som følge av at valutaen er enkel å bruke.

Han viser til at prisen på en bitcoin var 2900 dollar for to måneder siden, og at «alle» da mente at det måtte være toppen. Siden steg verdien opp til 5000 dollar.(Vilkår)

– Det har haglet av skjellsord i denne konflikten
DNs kommentator Eva Grinde oppsummerer konflikten i SAS.
01:51
Publisert: