3. april 2015 publiserte kunstneren Marguerite Christine, mer kjent under psevdonymet @coin_artist, et maleri med en belønning på 4,87 bitcoin til den første som klarte å knekke koden gjemt i kunstverket.

Gåten i form av en serie med nuller og ett-tall ga nemlig tilgang til den private nøkkelen til en digital lommebok med navnet 1FLAMEN6 der de omtalte bitcoin lå trygt lagret. Maleriet var det tredje i rekken.

Da gåten ble publisert i 2015 var belønningen ifølge Venturebeat verdt rundt 1.400 dollar (10.920 kroner).

– Svimlende

Prosjektet var et samarbeid mellom Christine, kunstner og programmerer Rob Myers, grafisk designer Ruben Alexander og nano-ingeniør Tyler.

I en epost til Venturebeat i 2015 forklarte Christine bakgrunnen for prosjektet med hennes stadig voksende engasjement for bitcoin-bevegelsen. Allerede i 2013 forsøkte hun å lære om bitcoin.

Responsen på kunstverkene var ifølge Christine «enestående».

-Det var svimlende. Jeg forutså ikke hvor følelsesmessig knyttet folk ville bli til gåtene. Folk ble venner og dannet grupper for å løse gåtene.

Og helt frem til nå, i rundt tre år, har gåten satt grå hår i hodet på alle som har forsøkt å løse den.

Plutselig tømt

Men så ble plutselig lommeboken 1FLAMEN6 tømt for bitcoin torsdag 1. februar, skriver Motherboard.

Siden gåten ble lansert i 2015 hadde verdien av lommebokens innhold på 4,85 bitcoin økt fra 1.400 dollar til cirka 50.000 dollar (390.000 kroner).

Motherboard har snakket med den 30 år gamle mannen som løste gåten i «The Legend of Satoshi Nakamoto», som kunstverket ble kalt.

Programmeren, som kalles Isaac for å skjule identiteten, hadde ikke engang hadde hørt om gåten for en drøy måned siden.

– Det er ikke trygt å ha bitcoin i mitt land, skrev han til Motherboard. Han fortalte at han opprinnelig fant gåten fordi han og hans kone likte å løse gåter, og at han bevisst lette etter gåter relatert til kryptovaluta.(Vilkår)

Terje Erikstad om bitcoin: Finansiell galskap
DNs Terje Erikstad forklarer hvorfor verdistigningen for bitcoin er en boble.
00:50
Publisert: