Fallet i bitcoin tiltar. Bare siden morgentimene tirsdag har kursen falt ti prosent.

Forrige uke gikk den digitale valutaen igjennom et kraftig fall, og mandag kveld startet et nytt markant fall. Det gjør at bitcoin nå har falt 77 prosent siden toppen i desember i fjor.

Nå koster én bitcoin under 4500 dollar. Ved juletider var den oppe i 20.000 dollar.

– Onde avkommet

Det er vanskelig å si nøyaktig hvorfor det faller. Antagelig er det en blanding av tekniske faktorer, advarsler fra politikere, interne stridigheter i kryptomiljøet og uttalelser fra det amerikanske finanstilsynet.

– Bitcoin var en ekstremt lur idé, men dessverre er ikke hver eneste lure idé en god idé. På mange måter er bitcoin det onde avkommet fra finanskrisen, sa Benoit Coeure, styremedlem i den europeiske sentralbanken, på et møte i Basel torsdag.

I begynnelsen av november markerte bitcoin sitt tiårsjubileum.

Tror det skal falle over 1000 dollar mer

Da det er vanskelig å handle bitcoin på fundamentale grunnlag ettersom den ikke er knyttet opp mot den tradisjonelle økonomien, blir den ofte handlet på såkalte tekniske nivåer. Mange investorer har satt inn «stop-loss-ordre» som gjør at beholdninger selges når kursen faller til et visst nivå.

– Det neste logiske nivået for støtte er på 5000 dollar, men hvis det ikke holder er ikke det neste logiske nivået før 3500 dollar. Med alle disse prisfallene er dette definitivt kjøpers marked, sier Etoro-analytiker Mati Greenspan til CNBC.

Bitcoin falt natt til tirsdag under 5000 dollar.

Forlik

Fredag inngikk det amerikanske finanstilsynet (Sec) et forlik med to kryptovalutaselskaper etter en større rettslig aksjon mot selskaper som driver med digitale myntemisjoner (ICO). Selskapene godtok å betale bøter, registrere kryptovalutaene som verdipapirer, gi ut regelmessige rapporter og betale tilbake det investorer eventuelt hadde tapt. Dette er det første forliket Sec har inngått med to kryptovalutaselskaper.

– De som ikke er sofistikerte investorer hører «Sec» og trykker salgsknappen, sier Kyle Asman, partner og medgrunnlegger av kryptorådgivningsselskapet BX3 Capital til CNBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bitcoins forklart på to minutter
DNs journalist forklarer hva bitcoins er.
02:14
Publisert: