Bitcoin har nærmest ligget i dvale over vinteren, men har de siste ukene steget i det stille.

Så eskalerte handelskrigen mellom USA og Kina. Etter at USA innførte nye toller mot Kina forrige fredag har verdens børser falt kraftig. Mandag svarte Kina med mottiltak. Samme dag falt teknologibørsen Nasdaq 3,41 prosent. Tirsdag fortsetter børsfallet i Asia.

Mens aksjeindeksene tikker nedover, har kryptovalutaer fått nytt liv. Mandag steg bitcoinkursen 12 prosent, og fortsetter ytterligere to prosent dagen etter.

Én bitcoin koster nå rundt 8000 dollar, tilsvarende 70.000 kroner.

Hittil i år er bitcoinkursen opp 114 prosent. Selv om prisen på en bitcoin var helt oppe i 20.000 dollar rundt juletider 2017, har den kun vært over 8000 dollar i 167 dager siden den først ble lansert i 2009.

Resten av kryptomarkedet følger etter. Kun ni av de 100 største valutaene ligger i rødt terreng tirsdag formiddag.

Skvetne kinesere

Den mest åpenbare forklaringen kan være at kinesiske investorer har flyttet en del penger over til bitcoin fra den lokale valutaen yuan, som har falt til sitt laveste nivå mot dollar hittil i år.

«Hvis du er i Kina og du ønsker å spre risikoen, er det logisk at bitcoin er et kortsiktig alternativ», skriver National Alliance Securities i en rapport.

Marketwatch peker på fire andre mulige forklaringer.

Oppgangen er teknisk drevet

Akkurat som i aksjer følger man også tekniske trender i bitcoinkursen.

En bitcoinkurs på 4000 dollar er blitt sett på som et motstandsnivå, mens 5000 dollar er blitt sett på som en psykologisk barriere.

«Bitcoins langsiktige tekniske profil fortsetter å peke mot en ny oppgangssyklus», skriver Rob Sluymer i Fundstrat Global Advisors i en analyse, ifølge Marketwatch.

23. april brøt bitcoin igjennom det såkalte 200 dagers glidende gjennomsnitt. Dette er en teknisk indikator som også blir brukt i aksjemarkedet og gir en pekepinn på den generelle trenden i en aksjekurs. Ved å bruke et glidende gjennomsnitt luker man ut støy fra daglige prisbevegelser.

Proffene går inn

Et av bitcoins største problemer har vært at folk ikke bruker det til mye annet enn spekulasjon. Institusjonelle investorer har heller ikke viet kryptovalutaen mye oppmerksomhet. Men ifølge Marketwatch kan dette være i ferd med å snu.

I en undersøkelse gjort av forvaltningsselskapet Fidelity Investments sier nesten halvparten av institusjonelle investorer nå at de tror digitale valutaer kan ha en plass i deres porteføljer.

Trosser uro

Forrige uke ble Binance, en av verdens største kryptobørser, hakcet og frastjålet bitcoin verd 40 millioner dollar. Børsen hadde satt til side ti prosent av tidligere transaksjonsinntekter i et eget krisefond og skal bruke dette for å dekke tapene.

Bitcoinkursen fortsatte likevel å stige.

Fra gull til bitcoin

Tidlig i mai satte Grayscale Investment, et datterselskap av Digital Currency Group, i gang en kampanje for å promotere bitcoin som et bedre alternativ til gull, som ofte blir sett på som en trygg havn i tider med mye markedsuro.

Den påfølgende dagen fulgte World Gold Council opp med en uttalelse om at kryptovaluta er så volatilt og ustabilt at det umulig kan erstatte gull som en trygg havn.

Men, seks dager etter kampanjen ble sluppet, hadde aksjen Grayscale Bitcoin Trust steget 19 prosent og toppet listen over de mest omsatte aksjene på OTC Market Group, skriver Marketwacth. Tirsdag er aksjen opp 54 prosent siden 1. mai.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.