For første gang steg verdien på kryptovalutaen bitcoin lørdag over 60.000 dollar. Den siste tiden har valutaen opplevd en kraftig kursoppgang, og eksperter frykter at dette vil bli etterfulgt av kraftig nedgang.

Klokken 12.49 lørdag krøp kursen opp til 60.012 dollar, tilsvarende over en halv million norske kroner, ifølge nettsiden CoinMarketCap. Søndag formiddag lå prisen på rundt 60.500 dollar, etter å ha nådd et toppunkt på 61.683 dollar lørdag kveld.

Torbjørn Bull Jenssen, daglig leder i kryptoselskapet Arcane Crypto, lar seg ikke overraske av at bitcoin igjen har nådd en ny milepæl.

– Det er ikke så veldig overraskende at vi nå passerer 60.000 dollar. Det har egentlig spilt seg ut slik man har kunnet se for seg, hvor større aktører omfavner bitcoin, og du får en slags dominoeffekt, sier Jenssen.

Torbjørn Bull Jenssen, daglig leder i Arcane Crypto.
Torbjørn Bull Jenssen, daglig leder i Arcane Crypto. (Foto: Fredrik Solstad)

Bitcoin har økt med omtrent 1000 prosent det siste året etter en økende institusjonell interesse, så vel som spekulativ etterspørsel.

Bloomberg skriver at bitcoinkursen drar nytte av optimisme i finansmarkedene etter at president Joe Biden signerte en krisepakke på 1900 milliarder dollar denne uken.

Røkke satser en halv milliard

For en snau uke siden varslet også Akers styreleder og hovedaksjonær Kjell Inge Røkke storsatsing på kryptovalutaen. Røkke skrev i et 23 sider langt brev til Aker-aksjonærene om bitcoin og kryptoteknologi.

Akers nye kryptosatsing har fått navnet Seetee og har allerede kjøpt 1170 bitcoin for en halv milliard kroner. I brevet sier Røkke at avgjørelsen om å investere i bitcoin kommer etter «en lang og fundamental diskusjon om verdi».

DNs finansredaktør forklarer hvorfor en bitcoin egentlig er null verdt
DNs finansredaktør Terje Erikstad forklarer hvorfor verdien av bitcoin er et speilbilde av hvor mange som vil eie en bitcoin.
01:20
Publisert:

Røkke skriver i brevet at han, som mange andre, i mange år var skeptisk til bitcoin:

– Vi skal kanskje ikke være så opprørske som «cypherpunkerne» som oppfant bitcoin, men mye mer progressive enn de fleste etablerte selskaper.

Jenssen trekker blant annet frem Røkkes omfavnelse, som han mener er av stor verdi for valutaens legitimitet.

– At Røkke satser på bitcoin gjør at bitcoin blir tatt mer seriøst av enda flere. I investorbrevet var han veldig dypt inne i bitcoinmaterien, og det som var interessant var at han skrev til bitcoinmiljøet, og ikke tradisjonell finans, noe som viser at han tar det seriøst som et betalingsmiddel og investeringsobjekt, sier Jenssen.

Flere har troen på bitcoin

Dermed følger den norske milliardæren etter blant annet Elon Musk som tidligere i år kunngjorde at Tesla hadde gjort en bitcoininvestering for 1,5 milliarder dollar. Twitter-sjef Jack Dorseys Square har også en betydelig bitcoinbeholdning.

Etter at Tesla meldte at det hadde kjøpt bitcoin, steg verdien på en «mynt» fra 39.000 til 46.000 dollar på én dag.

Denne uken ble det også kjent at hedgefondmilliardær Ole Andreas Halvorsen gikk inn som aksjonær i det norske kryptoselskapet Harmonychain.

Med seneste ukers hendelser, hvor stadig flere store aktører har investert i kryptovalutaen, ser Jenssen på det som mer og mer usannsynlig at bitcoin en dag vil forsvinne helt.

– For hver dag som går blir det mindre sannsynlig at vi skal ha en fremtid uten bitcoin. Det er en rekke ting som har kunnet skje for at valutaen skal kunne gå til null, som for eksempel at myndighetene forbyr det, men det punktet er vi nå forbi, sier Jenssen.

Samtidig er det verdt å påpeke at bitcoin kommer til å være volatilt også i tiden fremover.

– Hvor høyt skal bitcoin i år?

– Det er umulig å si, men jeg blir ikke overrasket hvis vi i hvert fall passerer 100.000 dollar per mynt, sier Bull Jenssen.

Det er likevel ikke alle som omfavner kryptovalutaen. Blant dem som har kommet med advarsler er USAs finansminister Janet Yellen.

– Bitcoin er høyst spekulativt, folk burde være oppmerksomme, sa Yellen i en tale i vinter.

Hun har tidligere også være sjef for den amerikanske sentralbanken.

– Bitcoin er en ekstremt lite effektiv måte å gjøre transaksjoner på. Mengden energi som brukes i å prosessere transaksjoner er påfallende, sa Yellen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.