Svært mange har meninger om kryptovaluta, og da særlig bitcoin som er den største med en samlet markedsverdi på 153 milliarder dollar. (rundt 1175 milliarder kroner).

Blant de siste som har uttrykt sterk skepsis til bitcoin, er storbanken Morgan Stanley som sammenligner bitcoin med dotcom-boblen i 2000 – men «på steroider».

– Bitcoins kursutvikling er nærmest et speilbilde av Nasdaq-indeksen i perioden før og etter boblen brast, bare 15 ganger så kjapt, heter det i Morgan Stanley-rapporten.

Men bitcoin har også mange tilhengere som er sterke i troen på kryptovalutaens vegne. En av disse er Twitters toppsjef og grunnlegger Jack Dorsey.

Erstatte alle valutaer

Så stor tro har Dorsey på bitcoin at han tror den kan erstatte alle andre valutaer i verden.

-Verden vil til sist bare ha en eneste valuta, og internett vil ha én valuta. Jeg tror personlig at det vil være bitcoin, sier Jack Dorsey til The Times. Han ser for seg en tidshorisont på ti år, men tror det kan gå enda raskere.

Dorsey fikk sist oppmerksomhet om bitcoin da hans mobilbetalings-app Square i november i fjor kunngjorde at den ville tillate betaling med bitcoin.

Prisen på bitcoin nådde en topp i desember da den ble omsatt til rundt 20.000 dollar. For øyeblikket handles en bitcoin til i underkant av 9.000 dollar.

Andre som mener bitcoin er en boble er den europeiske finansgiganten Allianz.

«Vårt syn er at dens egenverdi må være null. Bitcoin inngår i alle kriteriene vi benytter for å identifisere en boble», skrev leder for økonomi og strategi hos Allianz Global Investors, Stefan Hofrichter, i et blogginnlegg på finansinstitusjonens nettsted forrige uke.(Vilkår)

Terje Erikstad om bitcoin: Finansiell galskap
DNs Terje Erikstad forklarer hvorfor verdistigningen for bitcoin er en boble.
00:50
Publisert: