Det er ikke bare investorer og spekulanter som sitter på store verdier i kryptovalutaer som bitcoin. Det gjør også myndighetene i flere land etter beslag fra kriminell virksomhet.

Blant annet myndighetene i Finland, som nå forsøker å finne ut hvordan de skal håndtere i overkant av 2000 bitcoin som politiet har konfiskert, skriver Bloomberg.

Siden 2016 har den finske staten totalt fått rundt 2000 bitcoin i fanget etter titalls aksjoner mot mistenkt narkotikahandel på internett.

Da prisen på bitcoin nådde toppen i desember i fjor, var verdien av beslaget rundt 40 millioner dollar (314 millioner kroner). Etter det raste prisen fra nesten 20.000 dollar for en bitcoin til under 6.000 dollar i begynnelsen av februar. Basert på dagens pris rundt 11.000 dollar, er verdien i underkant av 180 millioner kroner.

Kan ikke lagres online

Frem til nå har det vært ukjent hvordan disse er blitt oppbevart, men tirsdag denne uken offentliggjorde finansdepartementet i Finland nye retningslinjer for hvordan staten skal håndtere beslaglagte kryptovalutaer. Heretter skal det ifølge Bloomberg forbys å lagre disse online i såkalte lommebøker på internett.

Hvordan lagringen skal skje utenfor internett fremgår ikke. Det finske finansdepartementet presiserer imidlertid at beslaglagte bitcoin ikke skal sees på som valuta, men som eiendeler som hverken kan benyttes eller aksepteres som betalingsmiddel eller investering.

Lagringsproblemet kan likevel være midlertidig, da beslaglagte bitcoin kan veksles til euro så snart de er juridisk bindende. Staten må da auksjonere dem bort, da de ikke kan selges på det åpne markedet via etablerte kryptobørser.

I USA har det allerede vært flere tilfeller der myndighetene har auksjoner bort beslaglagte bitcoin. Blant annet et salg for få år siden av 144.336 bitcoin for totalt 48,2 millioner dollar (378 millioner kroner). Verdien i dag av 144.336 bitcoin er 12,6 milliarder kroner.(Vilkår)

Terje Erikstad om bitcoin: Finansiell galskap
DNs Terje Erikstad forklarer hvorfor verdistigningen for bitcoin er en boble.
00:50
Publisert: