Bitcoin-feberen herjer fortsatt, og klokken 09 tirsdag ligger prisen for en bitcoin rett under 18.800 dollar (157.000 kroner).

Men ikke alle lar seg rive med. Blant de mange som fraråder å investere i bitcoin er den sveitsiske storbanken UBS.

En av hovedgrunnene til bankens skepsis er den ikke anser bitcoin for å være en valuta.

Styreleder i UBS Axel Weber, som tidligere var sjef for den tyske sentralbanken Bundesbank, sier til avisen Neuen Zürcher Zeitung at de bevisst har advart kundene mot dette produktet som banken hverken anser som verdisikkert eller bærekraftig.

UBS ser derimot et stort potensial i den underliggende teknikken, blokkjeden.

Weber sier følgende om hvorfor han ikke ser på bitcoin som penger:

-En valuta må oppfylle tre funksjoner. Det må være et betalingsmiddel, og bitcoin er ikke allment akseptert som et sådant. For det andre er penger en verdimåler. Men det finnes ingen priser som angis i bitcoin. Og for det tredje må en valuta egne seg til å bevare verdier. Men fordi prisen på bitcoin ikke er stabil, så oppfyller den heller ikke dette kriteriet.

- Ingen til å hindre panikk

Uten en sentralbank som står som «lender of last resort» (långiver i siste instans), er det ifølge Weber ingen som kan forhindre panikk i markedet som for vanlige valutaer.

-Verdien bestemmes utelukkende fra etterspørselen, sier Weber til avisen.

UBS-toppen tar derfor til orde for at finansmyndighetene må være aktive for å få den ukontrollerte prisstigningen på bitcoin inn i ordnede former.

Weber får nå delvis støtte av Japans finansminister Taro Aso.

Aso sier tirsdag at bitcoin så langt ikke har vist seg å være en troverdig valuta, og at han vil se an utviklingen på kort sikt, skriver Reuters. Han la til at kryptovalutaer muligens er mye brukt i land som Kina, men at de er mindre vanlig i Japan der hard valuta fortsatt er foretrukket.

Kommentaren falt i forbindelse med at journalister spurte om hva han mente som sin franske motparts kommentar mandag om at Frankrike når G20-toppene møtes neste år vil diskutere forslag om å regulere kryptovalutaen.(Vilkår)

Terje Erikstad om bitcoin: Finansiell galskap
DNs Terje Erikstad forklarer hvorfor verdistigningen for bitcoin er en boble.
00:50
Publisert: