Kryptovalutaen bitcoin har stupt det siste året. I skrivende stund koster den litt over 21.000 dollar stykket. Det er nesten 70 prosent mindre enn hva du måtte ut med for nesten nøyaktig et år siden, da en bitcoin nesten kostet 66.956 dollar.

I takt med prisen på selve valutaen, faller også prisen på utstyret man bruker for å utvinne den. Ifølge The Wall Street Journal har prisen på den mest effektive maskinvaren falt hele 77 prosent det siste året.

Årsaken er den kraftige inflasjonsveksten, som det siste året har fått den amerikanske sentralbanken til å sette opp renten en rekke ganger. Det har gjort mer risikable investeringer, som kryptovaluta, mindre attraktivt, og i forlengelsen stupte inntjeningen for selskapene som utvinner for eksempel bitcoin.

Konkurs før nyttår

Konsekvensen for en rekke selskaper er ifølge Wall Street Journal at de ikke tjener nok penger til å dekke de enorme investeringskostnadene knyttet til utvinning. En av dem, Core Scientific Inc, lånte ifølge avisen flere hundre millioner dollar da prisene på bitcoin var høyere for å kjøpe utstyr. For å utvinne kryptovaluta kreves det enormt kraftig – og strømkrevende – maskinvare.

I en børsmelding varslet selskapet at de trolig vil gå tom for penger innen året er omme. Fredag ble aksjen handlet for 16 cent etter et kursfall på 99 prosent i 2022.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.