Den anerkjente økonomen Robert Shiller, som blant annet har vunnet Nobels minnepris i økonomi og er professor ved Yale University, mener bitcoin er det beste eksempelet på hva som kan være en spekulativ boble akkurat nå.

Shiller har skrevet boken «Irrational Exuberance», der han analyserer ulike eksempler på at mennesker drar opp prisene på blant annet aksjer og boliger til uforklarlige nivåer.

– Bitcoin er det beste eksempelet på en boble akkurat nå, sier Shiller i et intervju med nettstedet Quartz.com.

Det siste året har interessen for den digitale valutaen bitcoin eksplodert og verdien har skutt i været. I løpet av sommeren har bitcoin stadig nådd nye rekordnivåer. Kursen på original bitcoin var på 580 dollar for ett år siden. Onsdag morgen ligger den på 4454 dollar. Siden juli har valutaen doblet seg i verdi.

Følg bitcoinkursen med DN Investor

Mystikk

Han mener årsaken til at bitcoin kan være en boble, er at verdien er drevet opp blant annet som følge av at folk synes det er spennende med den mystiske historien rundt valutaen.

Teknologien bak bitcoin ble utviklet for nær ti år siden av en ukjent person som kaller seg Satoshi Nakamoto. «Nakamoto» forsvant i desember 2010 og bitcoin-miljøet har siden dette levd sitt eget liv. Hele teknologien er basert på et dokument publisert av Nakamoto i 2008.

– Jeg ser det blant mine studenter ved Yale. Med en gang man begynner å prate om bitcoin blir det engasjerte, sier Shiller.

Angst for digitalisering

Et av temaene i Shillers bok om bobler er en kollektiv angst for digitalisering i befolkningen, og at folk frykter for sin egen rolle og fremtid når verden stadig blir mer robotisert og digitalisert. Shiller viser til at denne typen angst kan være en av årsakene til at prisen på bitcoin er drevet opp.

– Bitcoin kan gi en følelse av bemyndigelse ved at folk tenker at de skjønner hva som foregår: «Jeg kan spekulere og bli rik av å skjønne dette», sier han til Quartz.

Kina utløste panikk

I løpet av de siste dagene har verdien på en bitcoin falt. I helgen kostet en bitcoin 5000 dollar, mens den onsdag morgen handles for 4500 dollar.

Årsaken til kursfallet er at den kinesiske sentralbanken har innført nye restriksjoner på digitale myntemisjoner («initial coin offerings» – ICO). Dette er en form for emisjoner som ikke er regulert og inntil nylig har gått under radaren til finanstilsyn over hele verden.(Vilkår)

Nå kan du operere inn nøkkel og boardingkort i huden
IFA-messen i Berlin huser alle de store elektronikkprodusentene. Men små oppstartsbedrifter får også vise seg fram i en egen utstilling kalt IFA Next.
01:01
Publisert: