Mandag var det for første gang mulig for internasjonale investorer å handle futures i bitcoin på opsjonsbørsen Chicago Board Options Exchange (CBOE). Prisen på én bitcoin har siden steget til nye høyder og markedet har fortsatt å være ekstremt volatilt.

Samme dag som CBOE åpnet for bitcoinhandel varslet det amerikanske børstilsynet (SEC) at det følger nøye med både handel av kryptovaluta og såkalte digitale myntemisjoner (ICO), der man henter inn penger for å utstede ny kryptovaluta.

– Akkurat som SEC følger nøye med på hvordan transaksjoner i dollar, euro og japanske yen påvirker verdipapirmarkedet, har vi også de samme forpliktelsene overfor kryptovalutaer, sa formann Jay Clayton i SEC, skriver Financial Times.

Klarer ikke å beskytte investorer

Claytons advarsel ble kort tid etter fulgt opp av J. Christopher Giancarlo, sjefen for Commodity Futures Trading Commission, den føderale amerikanske etaten med ansvar for regulering av handel med terminkontrakter og opsjoner.

Han sa at de ikke klarer å beskytte investorer som holder på i mange kryptovalutabørser, og at investorer må passe seg for den høye volatiliteten og risikoen som følger med.

– Det relativt ferske underliggende kontantmarkedet og børser for bitcoin er i stor grad uregulerte markeder der vi har begrenset med lovbestemt myndighet, sier han ifølge Financial Times.

SEC har gjentatte ganger slått ned på digitale myntemisjoner, som mange ganger viser seg være ren svindel. Det foregår ved at man publiserer et såkalt whitepaper og prøver å hente inn investorer og kapital for å utstede en splitter ny kryptovaluta. Så langt i år har det blitt hentet inn 3,7 milliarder dollar fra digitale myntemisjoner, ifølge avisen.

Pumper opp prisene

En bitcoin koster tirsdag formiddag 16.750 dollar.

Kursen har fluktuert enormt de siste ukene og kan svinge med et par tusen dollar på få timer og avhengig av hvilken børs man handler på.

På den japanske børsen Bitflyer har prisene blitt pumpet voldsomt opp av investorer som har en giring på opptil 15 ganger kontantinnskuddene.

– Jeg tror Japan fører markedet videre, sier Yuzo Kano, sjefen for Bitflyer til Financial Times.

Han sier at handelen på børsen består av 50 prosent eksisterende investorer og 50 prosent nye penger som blir pøst inn.

Bitflyer har fått tillatelse til å åpne i USA. (Vilkår)

Terje Erikstad om bitcoin: Finansiell galskap
DNs Terje Erikstad forklarer hvorfor verdistigningen for bitcoin er en boble.
00:50
Publisert: