Natt til onsdag passerte prisen på én bitcoin 100.000 kroner for første gang. Prisen er over tidoblet hittil i år, og har steget rundt 25 prosent bare i løpet av de første dagene i desember.

Rett etter klokken 09.30 onsdag er prisen for en bitcoin 12.575 dollar (104.246 kroner).

Men det er ikke alle som jubler over den sterke oppgangen. Mange har nemlig tapt sine bitcoin på ulike måter gjennom årene.

Det er ventet at alle bitcoins er «utgravd» i 2040. Da skulle det være 21 millioner bitcoins i omløp.

Men ifølge en ny studie som Fortune refererer til kan så mange som 3,79 millioner bitcoins, over 20 prosent av alle eksisterende bitcoins, allerede ha gått tapt for alltid. Det vil si at bitcoins verdt rundt 390 milliarder kroner er umulig å finne igjen.

Mener alle opprinnelige bitcoins er tapt

Studien er utført av selskapet Chainanalysis som studerer blokkjeden der alle bitcoin-transaksjoner er registrert. Metodikken Chainanalysis har benyttet er ikke kjent i detalj, men det eksisterende tilbudet av bitcoins skal være basert på detaljert analyse av alder og omløpsaktivitet.

Det laveste estimatet for antall tapte bitcoins er 2,78 millioner, tilsvarende en verdi på rundt 290 milliarder kroner. De fleste bitcoins som er tapt ble «gravd frem» tidlig i kryptovalutaens historie – mellom 2009 og 2010. Estimatene på 3,79 og 2,78 millioner tapte bitcoins utelukker ifølge Fortune bitcoins som er stjålet eller er blitt hacket, da disse ifølge Chainanalysis fortsatt er i omløp.

En veldig viktig antagelse Chainanalysis har gjort er at de opprinnelige 1,04 millioner bitcoins eid av kryptovalutaens mystiske skaper, Satoshi Nakamoto, er tapt for alltid. Skulle dette vise seg å være feil, kan plutselig antall bitcoins i omløp øke vesentlig og komme som et sjokk på markedet. Ingen skal ha hørt noe fra Satoshi Nakamoto siden 2011.(Vilkår)

Bitcoins forklart på to minutter
DNs journalist forklarer hva bitcoins er.
02:14
Publisert: