Tyler Winklevoss og Cameron Winklevoss er tvillingene som anklaget og saksøkte Mark Zuckerberg for å ha stjålet ideen for Facebook. De ble viden kjent da de ble portrettert i filmen «The Social Network».

De to investorene og it-hodene fikk 65 millioner dollar i et forlik med Zuckerburg. I 2013 investerte de 11 av disse millionene i bitcoin. Allerede i 2013 gikk prisen fra rundt 13 dollar til over 1000 dollar.

Tyler Winklevoss er overbevist om at bitcoin kommer til å velte gull over ende som et sted for å oppbevare verdiene sine.

– Hva enn gull har, så har bitcoin det og mer, sier han til nettstedet TheStreet.

«Bedre enn gull»

Winklevoss ser flere grunner til at bitcoin vil danke ut gullet. Den viktigste er ifølge Winklevoss det allerede forhåndsbestemte tilbudet av bitcoin.

– Gull er knapt. Antall bitcoin er bestemt. Så på den måten er det faktisk bedre, sier han.

I tillegg kan man ikke med samme letthet bryte ned gull for kjøp og salg.

– Det er vanskelig å splitte gull. Du kan dele bitcoin. Det er veldig enkelt. Og du kan dele i 100 millioner deler, sier Winklevoss.

Sammen med broren Cameron er de sannsynligvis blant noen få, og i hvert fall de eneste man med rimelig stor sikkerhet vet, at sitter på bitcoin verd over én milliard dollar.

Tvillingene drev aktivt med roing gjennom ungdomstiden og 20-årene, og deltok i OL i Beijing i 2008, der de endte på sjetteplass.

Tyvedobling

En bitcoin koster onsdag 16.600 dollar. I flere år har storbanker, analytikere og forståsegpåere forsøkt å spå bitcoinkursens utvikling. Det spriker fra total kollaps til eventyrlige én millioner dollar per bitcoin.

Følg bitcoin-kursen i DN Investor.

Winklevoss rettferdiggjør en tyvedobling av prisen basert på et regnestykke med gull.

– Bitcoins markedsverdi er 300 milliarder dollar. Gull ligger på 6000 milliarder dollar. Da kan du troverdig argumentere for at bitcoin er underpriset med rundt 20 ganger, sier han til TheStreet.

– Bitcoin behøver ikke være valuta

Til tross for at bitcoin er den desidert mest verdifulle kryptovalutaen målt i markedsverdi har den fortsatt problemer med økende transaksjonskostnader. Den takler i dag kun et fåtall transaksjoner i sekundet, som gjør at den per i dag overhodet ikke er i stand til å fungere som et globalt betalingsmiddel.

Det er likevel flere som tar betalt i bitcoin, deriblant Microsoft.

Flere bitcoin-tilhengere ser bitcoin som et globalt, desentralisert betalingsmiddel i fremtiden. Det tror ikke Winklevoss.

– Jeg føler at det er et sted for å bevare verdier og at den ikke er en lovfestet valuta. Det kan bli brukt som valuta, men det er andre ting som fungerer bedre som valuta, som for eksempel amerikanske dollar. Jeg tror ikke bitcoin behøver å være en valuta eller en betalingsløsning. Bitcoin prøver ikke å være alt for alle, sier han. (Vilkår)

Julen er ikke helt som du tror: Kinesisk jul
Julefeiring har vært forbudt i Kina siden 1949, men kommunistpartiet har gitt opp å håndheve forbudet. For øyeblikket er julenisser tillatt, det er verre med Jesus.
00:57
Publisert: