I Elkjøps store varehus på Lørenskog i Akershus er de ferdig med å rigge opp pakker med boligalarmer i hyllene i smarthus-avdelingen.

– Boligalarm er en del av smarthjemteknologien, sier Torfinn Halvorsrud, nordisk salgsdirektør i Elkjøp.

Kevin Ha, salgsleder Smarthome i butikken, er spent på reaksjonene.

– Dette er første produkt som kan konkurrere fullt med de store aktørene Verisure og Sector Alarm. Det er mange som betaler fryktelig mye penger for boligalarmer. Jeg har selv Sector Alarm, det kan fort hende at jeg bytter over til Homely. For det er mye billigere, sier Ha.

«Ti-tusener å spare»

Elkjøp har valgt å satse på løsningene fra Homely, som er en ny utfordrer i boligalarm-markedet.

– Vi kan tilby en langt lavere abonnementspris enn konkurrentene fordi vi ikke har dørselgere og montører. Det er det titusener av kroner å spare på over flere år. Selv betalte jeg over 780 kroner i måneden i boligalarm frem til i våres, sier Nadir Nalbant, gründer og styreleder i Homely.

Hans selskap skiller seg fra de to store boligalarmselskapene ved at kundene selv installerer alarmsystemet i boligene og at den månedlige abonnementsprisen ikke er avhengig av antall sensorer som kobles opp.

– Homely er så enkelt å sette opp at folk kan plukke opp startpakken i butikken og koble seg på selv. Bortsett fra et par skruer, er det omtrent like enkelt som å sette opp et Sonos-anlegg eller koble opp Apple TV. Derfor er det godt egnet for distribusjon gjennom Elkjøp, sier Nalbant.

Systemet kobles opp til en sertifisert døgnbemannet alarmstasjon til 99 kroner i måneden uansett antall sensorer som kobles opp. Det er flere hundre kroner lavere enn hva en vanlig husstand betaler i abonnement hos de ordinære boligalarmselskapene.

– Jeg syns det er fantastisk bra å få en så sterk salgskanal som Elkjøp til å være med å ta opp kampen mot duopolet i boligalarm-markedet, sier Nalbant.

Nalbant har brutt duopoler før. Han har utfordret de to store norske mobiloperatørene Telenor og Telia Norge med rimeligere mobiltelefoni gjennom de tidligere selskapene Sense, som ble en del av Chess, og Hello som i dag er en del av Ice.

«Vi er ikke bekymret»

Norges største boligalarm-selskap, Verisure, med nærmere 250.000 kunder, frykter ikke nykommeren Homely.

– Vi er ikke bekymret for konkurransen i markedet. Selv mener vi at vi har et produkt som er det beste for vårt segment og som gir komplett alarmsikring til våre kunder, sier Glenn Støldal, presseansvarlig i Verisure.

Han legger til at selskapet har en annen type sikkerhetsløsninger.

– Vi ser at det er mange aktører som tilbyr ulike smarthusløsninger. Vi har også integrerte smarthusløsninger ved kobling til elektronisk dørlås og smartkontakter. Men det er alarm- og sikkerhetssystemer vi er ledende på, sier Støldal.

Sector Alarm mener prisene til nykommeren Homely ikke kan sammenlignes med tilbudet deres.

– Å sammenligne boligalarmtjenestene til Sector Alarm og Homely, blir som å sammenligne skreddersøm med hyllevare. Begge alarmtjenestene er gode, men det er to svært ulike alarmleveranser. Vi mener vår boligalarmleveranse gir kundene en sikrere og bedre tilpasset løsning, til en like gunstig pris, skriver kommunikasjonssjef Sissel Eckblad i Sector Alarm i en epost.

Hun understreker at selskapet har en boligalarmtjeneste der våre «erfarne forsikringsgodkjente sikkerhetsrådgivere kommer hjem til kunden og installerer avanserte sensorer i boligen. Vi har 25 års erfaring med å designe alarmløsninger tilpasset hver enkelt bolig etter hvert enkelt behov. På den måten blir sensorene optimalt plassert, slik at de kan fungere effektivt ved et eventuelt innbrudd en brann eller andre hendelser».

Eckblad viser også til at kundene er tilkoblet en døgnbemannet forsikringsgodkjent alarmstasjon der alle utrykninger er gratis – når som helst på døgnet, og selskapets produkter inkluderer også smarte løsninger koblet til boligalarmen.

«Blant annet kan du styre belysning, andre elektriske apparater og elektronisk dørlås direkte fra din mobil.», skriver Eckblad.

I sommer varslet Konkurransetilsynet gebyrer på til sammen over en milliard kroner til Verisure og Sector Alarm for ulovlig samarbeid om salg av boligalarmer. Noen uker senere besluttet Sector Alarm å betale gebyret på 424 millioner kroner for å «gjenopprette tilliten», men nektet samtidig at det har vært noe samarbeid mellom selskapene

Verisure har foreløpig ikke tatt noe offisiell beslutning om selskapet skal betale gebyret på 784 millioner kroner.

– Vi er fortsatt ikke enige i Konkurransetilsynets foreløpige vurderinger, og skal gi et tilsvar innenfor tidsfristen, sier Støldal.

Milliarddobling

Elkjøp starter i høst en offensiv smarthus-kampanje.

– Smarthus-løsninger vil være en av våre store satsingsområder, og vi forventer en ekstrem økning fremover. I fjor omsatte vi smarthusprodukter for over en milliard kroner i Norge. Om to år regner jeg med at omsetningen av smarthusprodukter dobles til to milliarder, sier Halvorsrud.

Han understreker at det er først nå at standardene er brukervennlige og prisene er blitt overkommelige.

– Jeg vil sammenligne smarthusløsningene med da Apple lanserte Iphone. Den mobiltelefonen revolusjonerte alt. Med en app kan man styre strømmen på hytta og i boligen, se hvem som ringer på døren, være sikre på at barna har kommet hjem fra skolen og eksempelvis låse opp for håndverkere, sier Halvorsrud.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.