Spørsmålet fra tittelen er ikke så søkt som det kan virke. Er en produsent av et produkt eller en tjeneste ansvarlig for det kundene bruker den til? Er knivprodusenter ansvarlige for knivmord eller Norge ansvarlig for krigshandlinger utført med norske M72-raketter? Er bilprodusenter ansvarlige for bildrap? Mange vil si nei, så lenge bilprodusentene ikke har montert rambukk på panseret.

Så hva med Priate Bay? Halve nett-verdenen følger nå med på rettssaken som foregår i Sverige. Nettstedet må forsvare seg mot anklager om at de har tilgjengeliggjort massive mengder piratkopiert materiale.

Laget for pirater
Nettstedet selv mener dette er tøv. Forsvaret går i store trekk ut på at de bare tilbyr et verktøy, og at de ikke kan holdes ansvarlige for hva det verktøyet brukes til. De piratkopierte filene kommer ikke fra Pirate Bay, men fra brukerne.

Les også: - Teknologi er ikke straffbart

Det bør ikke være noen tvil om hva Pirate Bay har laget verktøyet sitt for. Navnet sier det meste. Det er heller ikke noen tvil om hva det hovedsakelig brukes til. Det stemmer at BitTorrent-teknologien de bygger på er godt egnet til lovlig distribusjon, men dette nettstedet er totaldominert av piratkopier.

Påskudd - ikke ideologi
Etter en halv seier til Pirate Bay i retten tirsdag feirer mange fildelingsentusiaster, og føler seg nok litt usårlige. For så langt har det meste prellet av Pirate Bay, og norske fildelere har vært ganske så trygge for lovens lange arm.

En del av kommentarene er ganske selsom lesing – fildeling blir til tider opphøyet til noe moralsk riktig, en slags ideologi. Enkelte hevder de driver med fildeling av prinsipp. De overbeviser ikke meg uten å samtidig donere betalingen til gode formål.

Den perfekte skyteskive
Det er riktignok sant at platebransjen har oppført seg som en rasende gammel elefant siden fildeling kom på banen. Særlig amerikansk platebransje har utvist en utsøkt kombinasjon av konservatisme og suveren forakt for viktige prinsipper som rettferdighet og personvern.

De har kjempet mot det nye uten å gi gode lovlige alternativer, og brukt de fleste midlene de kom over. Kampen mot terror har gjort ubotelig skade på forsvarsverket rundt personvern og andre grunnleggende borgerretigheter - platebransjen har utnyttet sprekkene i muren.

Stort problem - små forbrytere
Platebransjens problem er at fildelingstjenestene er internasjonale – og at brukernes identitet gjerne beskyttes av nasjonale lover om personvern. Dermed har platebransjen gjort seg til den største eksponenten for utstrakt overvåking av svært små forbrytelser. De har også, med et visst hell i Danmark, fått til sensur av internett ved å tvinge nettleverandører til å sperre tilgangen til nettsteder.

Det er faktisk å skyte spurv med kanon å bruke overvåking mot småunger fordi de stjeler sanger, filmer og spill. Det er enda verre å rette millionkrav mot de samme folkene, slik amerikansk bransje har gjort. I begge tilfellene sliter de med at hver forbrytelse ikke er stor nok til å rettferdiggjøre virkemidlene, men at antallet lovbrudd til sammen utgjør et stort problem.

Et problem vi ikke løse
Det er ikke rart at musikkbransjen er provosert og fortvilet, men mer nettovervåking og sensur bør ikke bli svaret. Vi trenger ikke å løse dette problemet for enhver pris.

I den grad dette blir et spørsmål om grunnleggende friheter eller platebransjens velhavende er det liten tvil om hva jeg selv velger. For å si det litt sleivete: En mindre velhavende platebransje er et offer jeg er fullt villig til å akseptere.

Men problemet bør løses, og platebransjen kan trolig bidra ved å gjøre lovlige alternativer mer attraktive. Bevegelsen mot salg av musikk uten kopibeskyttelse eller bindinger til spesielle avspillere er en god start, som også kan gjøre det vanskeligere å begrunne ”ideologisk” fildeling.

Lite viktig rettssak
I tilfellet Pirate Bay kan det godt være at de blir frifunnet fordi dagens lovverk ikke er tilpasset slike situasjoner. Det får trolig lite å si på sikt, for akkurat det samme skjedde med DVD-Jon. Han ble frikjent etter gammelt lovverk, men da dommen falt var loven allerede endret. Hvis DVD-Jon gjør det samme igjen vil han bli dømt for det. Det samme vil trolig skje i Sverige. Det store spørsmålet er om det skjer på en måte som ikke fører til sensur og enda mer overvåking.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.