En rekke uvanlige meldinger er sendt ut søndag formiddag fra Twitter-kontoen til Børge Brende, president i World Economic Forum i Genève. En av meldingene, som er skrevet på tyrkisk og engelsk, sier «Du er hacket av den tyrkiske cyber-armeen Ayyıldız Tim! Vi har din DM-korrespondanse. Vi vil vise deg vår makt».
«DM» står for direktemeldinger, og er altså meldinger som er skrevet mellom twitter-brukere, som ikke er synlig for andre.

Siste melding som faktisk er fra Brende ser ut til å ha blitt lagt ut 10. januar og var et svar til Fredrik Græsvik, som påpekte at Donald Trump trolig kommer på besøk til Davos og to uker. «Vi er godt forberedt», skrev Brende. Neste melding er skrevet 10:47, norsk tid søndag 1. januar, og er tydelig lagt ut av hackerne. To timer senere har Brende tydeligvis ikke ennå fått tilbake kontrollen, for hackerne fortsetter å sende ut meldinger til Brendes 167.000 følgere.

Blant meldingene som følger er det flere som tilsynelatende viser til andre Twitter-kontoer som er hacket av gruppen, blant annet Indias toppdiplomat til FN og en redaktør i blandet Der Spiegel.

Resten av meldingene ser ut til å være anklager mot Europa, og tyrkiske propagandavideoer, med bilder av blant annet landets moderne landsfader, Mustafa Kemal Atatürk, presentert med pompøs musikk.

Børsen falt 800 milliarder

Å få twitterkontoen hacket kan være pinlig, og kan i noen tilfeller få store konsekvenser. Et eksempel på dette var da nyhetsbyrået Associated Press i 2013 plutselig sendte følgende melding på Twitter: «Breaking: Two explosions in the White House and Barack Obama is injured».

Meldingen ble sendt til to millioner følgere, og skapte panikk på børsene. På de få minuttene det tok å informere om at dette var en melding sendt av hackere, falt børsverdiene med 800 milliarder kroner. Mange rakk å handle før kursene gikk rett opp igjen da «nyheten» ble avslørt.

Slik sikrer du deg

Da AP-hackingen skjedde ga ikke Twitter sine brukere noen mulighet for såkalt «to-faktor-autentisering», men dette ble innført i kjølvannet av denne hendelsen.

Hvis brukerne skrur på denne funksjonen vil ikke hackere kunne ta over kontoen, selv om de har fått tak i brukernavn og passord. I tillegg kreves det en ekstra «faktor», som vanligvis er en kode, som man mottar på mobilen. Denne koden må tastes inn første gang logger seg inn på Twitter fra en ny enhet. Fra mobiler eller pc-er man har brukt før, kan logges inn automatisk, som før.

Dette kan man gjøre på rundt ett minutt. Du finner dette under menyvalgene "Innstillinger og personvern" og "Konto".
Det er ikke kjent om Børge Brende brukte denne funksjonen, men trolig ville svært mange slike angrep vært unngått med dette enkle grepet. (Vilkår)