Oslo Børs er klar til å gå gjennom all handel i Fast-aksjen og tildeling av opsjoner før budet fra Microsoft.

Hvor lenge i forveien toppene i Fast Search & Transfer visste om et mulig bud på selskapet er foreløpig litt i det blå, men Fast-sjef John Markus Lervik sier til VG at han først på nyåret skjønte at et bud var på vei.

Det som er sikkert er at de første samtalene mellom Fast og Microsoft fant sted i februar ifjor. Microsoft trengte Fasts søketeknologi for å komplettere sine produkter.

Sommeren kom, og da utviklet samtalene seg fra å være forretningsmessige til å få en mer strategisk karakter.

Forhandlinger og opsjoner
- Det lå i kortene at Microsoft tenkte på oppkjøp, men jeg lot som om jeg ikke skjønte det, sier Lervik til Dagens Næringsliv i dag.

Utover høsten gled sonderingene over i forhandlinger.

I høst, bare dager før Microsoft ga grønt lys for forhandlinger, ble ansatte og styremedlemmer i Fast tildelt opsjoner som nå er verdt nesten 50 millioner kroner, ifølge VG. Dette er noe børsen nå vil se nærmere på.

- Alt er aktuelt å se på
- Vi er oppmerksom på disse forholdene. Vi gjør alltid en del grep etter denne typen hendelser. Det er helt opplagt at vi kommer til å gå inn og se på transaksjoner som ble gjort før budet. Det vil også ofte være en del andre typer forhold som vi ønsker å gå nærmere inn på, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs til DN.no.

- Som hva da?

- Dette er foreløpig såpass ferskt. Men opsjoner i forkant av budet kan være noe vi ønsker å se nærmere på, uten at jeg kan bekrefte at vi vil iverksette noen undersøkelser. Men det er opplagt at vi kan være interessert i å se nærmere på det. Alt som har skjedd i aksjen før budet er aktuelt å se på, sier Olsen.

Tett dialog
Fast-aksjen ble mandag suspendert fra handelen på Oslo Børs, i påvente av en melding fra selskapet. Meldingen uteble, og tirsdag morgen erklærte hovedaksjonær Orkla at de godkjente en utsettelse av generalforsamlingen i Fast på ubestemt tid.

Kort tid etter kom meldingen om Microsoft-budet på Fast.

- Vi har hatt en tett dialog med Fast denne uken i forbindelse med suspensjonen, men vi har ikke hatt anledning til å dykke så mye ned i det som skjedde før suspensjonen ennå. Men det er noe vi kommer til å bruke endel tid på fremover, sier han.

Olsen understreker at det er mye som skal gjennomgås, og at slike undersøkelser vansligvis tar noen uker.

- Hvis vi mistenker ulovlig innsidehandel, for eksempel, vil vi gi saken videre til Kredittilsynet, sier Olsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.