Fem kommuner får null poeng i IKT-Norges undersøkelse av hvordan norske kommuners nettjenester fungerer for brukerne. Undersøkelsen avslører jevnt over svake resultater, med mange kommuner som i praksis ikke har noen selvbetjening på nett.

- Det er klart det må rettes på. Det er snakk om tilgjengelighet overfor innbyggerne – og det er ikke noe artig å få presentert et slikt resultat, sier Anne-Rita Nicklasson, ordfører i Ballangen kommune.

Les mer om undersøkelsen: I disse kommunene får folk null på nett

Skal slippe brev og telefon
Hun forteller at kommunen har diskutert hvordan de kan få flere tjenester ut på nett, men at kapasitet og ressurser er et problem. Tilgang på it-kompetanse er også et problem, forteller ordfører Arnfinn Ellingsen i Røst kommune, som også får null poeng i undersøkelsen.

- Vi gjør de tingene vi er gode på, som produksjon og service, og så er det en del vi ikke er så gode på, sier han.  

Begge er opptatt av at dette må rettes på, noe også ordfører Solfrid Borge i Ullensvang herad lover – hvis hun får fornyet tillit.

- Vi er veldig klar over at vi er for dårlige. Men vi ønsker å gjøre noe med det, så innbyggerne skal kunne svare på nettet og slippe telefoner, brev og annet, sier hun.

Ikke alene
En ting er alle tre enige om – dette gjør de slett ikke best alene.

- Vi behøver ikke å finne opp hjulet hver av oss, sier Ellingsen i Røst.

Alle tre ordførerne gjør det klart at når det gjelder digitale verktøy har de ingen planer om å sitte på hver sin tue og insistere på kommunalt selvstyre.

- Jeg vil kanskje oppfordre fornyingsminister Rigmor Aasrud om å få utviklet et verktøy hvis hun mener dette er vitktig, så skal vi få tatt det i bruk, lover Nicklasson.

Stopper papir med pad
De tre kommunene ligger vel å merke ikke etter på alle områder. Røst er i ferd med å få lynraskt fiberbredbånd til sine innbyggere, og Ullensvang har kuttet papirbruket til et absolutt minimum.

– Vi sender ikke ut ett papir lenger, vi bruker iPad i alle møter, fra formannskap, til heradsstyre, ungdomsråd, og eldreråd og underutvalg, sier ordfører Borge.

Ballangen skal dessuten snart få skjemaer som kan sendes inn digitalt, og det koster ikke allverdens når tjenestene leies av et såkalt ”dokumenthotell”, forteller it-ansvarlig i kommunen, Lars Fossgaard.

- Det koster 30.000 i året for rundt 200 ulike skjemaer, samt noe for å integrere det med våre systemer. Vi starter med 10-20 digitale skjemaer, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.