Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas er sammen med IFA i Berlin på høsten de to viktigste arenaene for produktlanseringer innen forbrukerelektronikk og annen teknologi.

Torsdag åpnes dørene for CES 2017 og vi kan vente et skred av lanseringer. Noen nyheter er allerede sluppet i forkant, men etter de første par dagene kan man allerede begynne å se hvilke trender som vil påvirke elektronikkbransjen i året som kommer.

Her er noe av det vi venter av nye trender fra messen.

Lyd

I 2016 fikk vi hodesett med justerbar støydemping. Det vil si hodetelefoner som ikke bare kan dempe støy, men også kan filtrere hvilke lyder som skal slippe gjennom. Hittil har vi fått hodetelefoner som filtrerer all støy unntatt stemmer, for eksempel.

Hodetelefonene Stages Hero (t.v.) lar deg velge hvilke lyder fra omgivelsene du vil høre. Sidekick (t.h.) er en adapter som gir samme funksjonalitet til de hodetelefonene du har.
Hodetelefonene Stages Hero (t.v.) lar deg velge hvilke lyder fra omgivelsene du vil høre. Sidekick (t.h.) er en adapter som gir samme funksjonalitet til de hodetelefonene du har. (Foto: Stages)

På CES 2017 vil det bli vist nye hodesett som tar teknologien videre. Nå snakker man om «augmentet audio» som på norsk dreier seg om å utvide vår naturlige hørsel. Hodetelefoner som kan filtrere lyd basert på retning og avstand er ett eksempel. 

Formålet er å gjøre det lettere for brukeren å fokusere på enkelte lydkilder som er vanskelige å høre naturlig, for eksempel å få med seg det som skjer på en scene om man står i en støyende folkemengde. Slik teknologi vil ha personvernrelaterte ringvirkninger siden teknologien like enkelt kan brukes til å lytte på private samtaler som offentlige arrangementer.

Trådløse ørepropper som vil konkurrere direkte mot Apples Airpods er også ventet. Det vil si trådløse ørepropper som ikke er forbundet til hverandre med ledning.

Multiromshøyttalere vil fortsette å vokse som kategori. Det er allerede mye å velge iblant etablerte hi-fi-produsenter, men nylanseringer fra Bang & Olufsen og Sonos ligger i luften.

Personlig elektronikk

For såkalte «wearables», som smartklokker, smartbriller og aktivitetsmålere, er det fortsatt trenings- og helseapplikasjoner som får folk til å åpne lommebøkene. Det kommer antagelig nye treningsprodukter og nye smartklokker på messen, med nye forsøk på å friste de store massene. Så langt er det få forbrukere som ser nytten av smartklokker og smartbriller utenfor trening og helse.

Feel er et armbånd og en app som skal veilede deg til et balansert følelsesliv.
Feel er et armbånd og en app som skal veilede deg til et balansert følelsesliv. (Foto: Feel)

Oppstartsselskapet Feel vil vise frem et smart armbånd som i tillegg til å måle aktivitet også skal kunne måle brukerens følelsesmessige tilstand og gjennom en app tilby veiledning mot et mer balansert følelsesliv. Andre lignende lanseringer vil også komme. Dingser som kan måle alt mulig av biologiske og fysiologiske faktorer vil bli annonsert, men mange av disse vil aldri bli sett i en butikkhylle av ulike årsaker, enten regulatorisk eller fordi det rett og slett ikke fungerer.

Tv

Tv-produsentene jobber nå i hovedsak med å forbedre de siste teknologiske fremskrittene som Ultra HD-oppløsning (UHD, 4K) og OLED bildepaneler. LG har allerede lansert Nano Cell, et filter som skal gjøre det mulig å se tv-bildet fra lenger ut på siden uten kvalitetstap.

LG har også sagt at deres nye tv-er vil støtte alle HDR-formater. HDR er et sett teknologier som forbedrer fargene og kontrastene i et tv-bilde. Dette er spesielt viktig for tv-er med UHD-oppløsning. Panasonic har allerede varslet at de vil vise en OLED-tv med UHD og HDR på messen.

Forhåpentlig vil også OLED-teknologien komme til tv-er i lavere prissegmenter enn hittil.

Bilbransjen

Faraday Future FF 91 er verdens raskeste elektriske bil.
Faraday Future FF 91 er verdens raskeste elektriske bil. (Foto: STEVE MARCUS/Reuters/NTB scanpix)

Bilprodusenter og deres underleverandører har for lengst etablert seg på elektronikkmessene. Bilprodusenten Faraday Future har allerede lansert en bil som skal vises på CES som kan tukte alt av utslippsfrie biler hittil, inkludert Tesla.

Selvkjørende farkoster vil utvilsomt også bli viet en del oppmerksomhet på CES, det samme vil nettbaserte tjenester for kjøretøy. Google og Apple ønsker fortsatt å få innpass i bilene våre, slik at smarttelefonene våre integreres med bilens skjermer, rattkontroller og annen betjening.

VR og AR

Virtuell virkelighet (VR) og utvidet virkelighet (AR) er nå tilgjengelig for folk flest for en ganske lav kostnad. Nytt VR-utstyr blir helt sikkert lansert på CES, men nye typer innhold som gir VR merverdi fremfor vanlige skjermer er minst like interessant å følge med på. Konserter, utstillinger og turisme er blant kategoriene vi venter å se.

Nye AR-opplevelser som kan ta opp arven etter Pokémon Go vil helt sikkert også komme, muligens også innen bilbransjen som førerassistansesystemer. 

DN.no vil gi deg fortløpende CES-nyheter og du vil finne alle under emneknaggen CES 2017.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.