Salget av videokonferanse-selskapet Tandberg til Cisco i 2010 ga norske investorer milliarder, men for Hapro på Hadeland var det en katastrofe. Fabrikken hadde produsert for Tandberg i 15 år og mistet rundt 600 millioner kroner av en omsetning på en drøy milliard over natten. Cisco flyttet produksjonen ut av Norge, men denne uken ble det klart at det igjen skal produseres videokonferanseutstyr på Hadeland. Oppstartsselskapet Huddly flytter produksjonen hjem fra Kina.

-Vi ville ikke gjort dette om vi ikke trodde det vil være bra for oss økonomisk, sier Anders Eikenes, teknologidirektør og medgründer.

Fra Tandberg

Huddly-gründerne er tidligere ansatte i Tandberg, i likhet med en lang rekke andre spennende oppstartsselskaper. Blant dem er minidroneselskapet Prox, som nylig ble solgt for over en milliard kroner, og som også har produksjon hos Hapro.

-Vi synes det er moro å få nye kunder, men ekstra moro når vi kjenner gjengen ifra før, sier administrerende direktør i Hapro, Erik Lundbekk.

Huddly-kameraene lages i lommestørrelse og tilkobles via USB. 
Huddly-kameraene lages i lommestørrelse og tilkobles via USB.  (Foto: Thomas T. Kleiven)

Taxi fremfor fly

Huddly het inntil nylig Kubicam, og har så langt produsert kameraer for partner i små volumer. De benytter seg av programvare for å gi høykvalitetsvideo fra kameraer i lommestørrelse, og har blant annet fanget Googles interesse. De har store ambisjoner når de nå skal ut i masseproduksjon og lansering mot slutten av første kvartal. Produksjonen legges altså til høykostlandet Norge, men det er de overbevist om vil lønne seg. Mye handler om å få opp farten i utviklingen gjennom tettere samarbeid.

– Tiden det tar å få nye versjoner ut i markedet er veldig viktig, særlig i utviklingsfasen, men også i masseproduksjon, sier Eikenes.

Selskapet påpeker at det nå kan sende nye versjoner av produktet til fabrikken med taxi, og mener det er lett å undervurdere effekten av språkproblemer, reisebehov og ulik døgnrytme når produksjonen skjer på andre siden av jorden. 

Selskapets australske styreformann og storinvestor Graham Williams mener dessuten at dette kan styrke merkevaren.

– Jeg tror «made in Norway» er veldig kraftfullt, sier han.

Mulig med roboter

Å betale for arbeidstimer i Norge er svært mye dyrere enn i Kina, men mange hevder det er en trend at produksjonen nå flyttes «hjem», fordi roboter tar over manuelle oppgaver. I Huddly designes produktene slik at mest mulig av jobben skal kunne gjøres av roboter.

– Det blir mindre manuelt arbeid, og for roboter er kostnadene de samme i Kina og Norge, sier nestleder i Huddly, Jonas Rinde, som kommer fra Tandberg-avleggeren Acano, som for et år siden ble solgt for seks milliarder kroner til Cisco.

Synet støttes av professor Torger Reve, ved Handelshøyskolen BI.

– Vi har sett noen eksempler på det, men det er ikke slik at store deler av industrien flytter hjem igjen, sier han.

Roboter som dette, på fabrikken på Hadeland, gjør det mulig for Huddly å holde kostnadene lave selv om de produserer sine kameraer i Norge.
Roboter som dette, på fabrikken på Hadeland, gjør det mulig for Huddly å holde kostnadene lave selv om de produserer sine kameraer i Norge. (Foto: Thomas T. Kleiven)

Mer produksjon – færre folk? 

Reve mener arbeidsfordelingen mellom landene påvirkes av at roboter er blitt billigere og bedre, men at det ikke vil medføre store mengder nye industriarbeidsplasser i Norge. Det er mer snakk om at færre nye flytter ut, og gjelder mest avanserte produkter der nær kobling til utviklingsdelen er viktig, mener han. Vi vil trolig produsere mer, men uten at det gir mye flere arbeidsplasser. 

Lundbekk i Hapro er usikker på om effekten er så voldsom. Han mener nært samarbeid med lokal produsent var en del av Tandbergs suksessformel, men han har ingen planer om å konkurrere med Kina på alle typer produkter, selv med roboter.

– Det er en del ting vi ikke skal produsere, og det er vi veldig tydelige på, sier han, og nevner billige konsumentprodukter som et eksempel. 

Følg markedene med DN Investor

Hør podkast om Bensin, diesel, el-bil eller hybrid. Det har sjelden vært vanskeligere å kjøpe ny bil i Norge.

Stortinget har igjen endret bilavgiftene. DNs biljournalist Embret Sæter forteller deg hvilken bil du bør kjøpe i 2017 for å få mest kjøring for pengene.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Anbefalt av DVNtv:

 

Årets gasellevinner: - Ikke gjør som oss
Norsk Oppdrettsservice er årets nasjonale gasellevinner. Dette er deres tips til andre som vil lykkes som gründere.
00:41
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.