It-selskapet Cognite – der Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker er største eier med 65 prosent av aksjene – har hatt en eventyrlig vekst på bare to år. Aker kom inn på eiersiden sommeren 2017, og Cognite begynte straks å jobbe i tett samarbeid med oljeselskapet Aker BP på norsk sokkel.

Nå kan Cognite-sjef John Markus Lervik annonsere en langsiktig avtale med en enda større aktør – det østerrikske olje- og gasselskapet OMV.

– Kontrakten med OMV er på et betydelig tresifret millionbeløp målt i omsetning, sier Lervik, på telefon fra Østerrikes hovedstad Wien.

Partene går ikke ut med den konkrete kontraktsummen, men avtalen går over fire år og er på størrelse med det omfattende samarbeidet mellom Cognite og Aker BP i dag. I så fall er det rimelig å anta at verdien er på mellom 300 og 400 millioner kroner.

Fant tonen i New Zealand

Cognite med hovedkontor på Fornebu har spesialisert seg på å digitalisere alle deler av virksomheten i store energiselskaper – særlig innen olje og gass – der store deler av prosessene og rutinene har vært manuelle eller papirbaserte frem til i dag. Så langt har det meste av arbeidet for Cognite skjedd for aktører på norsk sokkel. I vinter hadde noen ansatte i selskapet også et kort oppdrag for OMV på andre siden av kloden – på plattformer i havet utenfor New Zealand.

– Vi møtte OMV første gang på oljemessen ONS i Stavanger i august i fjor. Da ble vi enige om at noen av våre folk skulle levere et konkret prosjekt på anlegg i New Zealand. De var såpass imponert at de tok samarbeidet til hovedkontoret i Wien og en fireårig avtale, sier Lervik.

Oppdraget ligner mye på det som Cognite gjør i selskaper som Aker BP, svenske Lundin og tyske Wintershall DEA. Det handler om produksjonsoptimalisering, digitalisering av prosesser rundt inspeksjon og vedlikehold av utstyr, og innfasing av mobile skjermer på boredekket i stedet for manuelle prosesser.

– Hos OMV skal en stor del av oppdraget knyttes til prosesser rundt boring og reservoarer. I tillegg samarbeider Aker BP og OMV tett innen teknologisk utvikling for å lære av hverandre. På den måten kan også vi dra fordel av arbeidet vi gjør hos begge selskapene, sier Lervik.

Snart 250 kolleger

Cognite hadde rundt 100 ansatte ved starten av året, og med den nye kontrakten tror ledelsen at det vil mer enn dobles på kort tid.

– Vi ligger an til å være 250 ansatte innen utgangen av året, sier Lervik.

I fjor hadde Cognite rundt 160 millioner kroner i omsetning, og det skal også dobles i løpet av dette året. I mars åpnet selskapet kontor i Austin, Texas i USA, men har så langt ingen nye kunder der. DN skrev i mars at Aker har flyttet Cognite til en strategisk portefølje med selskapene Aker Biomarine og oljeselskapet Aker Energy – og det kan bety at selskapene børsnoteres i løpet av noen års tid.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.