Com4 er et litt spesielt mobilselskap. I fjor fikk de 200.000 nye abonnenter, og vokste med det raskest av alle, viser tall statistikk fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet. Men de leverer ikke et eneste ringeminutt – alle brukerne deres er nemlig maskiner – eller dyr.

– Vi er stolte av det. Det tradisjonelle mobilmarkedet vokser ikke lenger. Den store veksten fremover kommer innen tingenes internett, sier daglig leder Stein Andre Larner.

Tingenes internett består av stadig flere gjenstander som kobles til nettet. Det kan være kjøleskap, biler, sensorer som sjekker temperatur eller dyr, som skal holdes innenfor spesielle områder og overvåkes med halsbånd med gps og mobilforbindelse.

Veksten til Com4 er større enn alle andre aktører i markedet til sammen regnet i antall oppkoblede enheter, men Telenor fremdeles den klart største aktøren, særlig målt i omsetning. Men Com4 er nå nummer to innen mobil for maskiner, foran Telia.

Sikter mot tidobling på tre år

Selskapet ble etablert i 2011, men fikk skikkelig fart først i 2016. På to år har de økt omsetningen fra 4,5 til 29 millioner kroner. I år sikter det mot lansering i flere andre land og har et budsjett på 50 millioner kroner.

– Vi ser at det samme behovet vi dekker i Norge også finnes i tilsvarende grad i resten av EU, sier Larner.

Å bygge opp selskapet har kostet, og totalt underskudd siden oppstart er rundt 44 millioner kroner, med underskudd hvert år. Larner sier imidlertid at selskapet er på vei mot sitt første overskudd i fjerde kvartal, og han mener de neste årene ser veldig bra ut.

– Skalafordelene er store i telekom, og vi må opp i en viss omsetning for å gå i pluss, sier han.

Maskinene kommer

Mens det norske mobilmarkedet for mennesker sto stille på 5,7 millioner abonnementer i fjor, økte maskinmarkedet med 340.000 til 1,6 millioner abonnementer. Fremover kan maskinene godt komme til å nærme seg raskt og gå forbi antall menneskelige brukere, for en ny teknisk standard er på vei inn på markedet, som krever langt mindre strøm og gjør bruken mye billigere, såkalt «narrowband IOT».

– Den åpner for ti års batteritid og maskinvare som koster fra 50 kroner. Da kan du putte sim-kort inn i alt rundt deg og til en mye lavere månedskostnad, sier Larner.

Han sier mange kunder har ventet på dette, fordi en månedskostnad rundt 50 kroner er for høy for mange formål.

– Det vil skape en eksplosjon i antall oppkoblede enheter, sier han.

Forventer eksplosiv vekst

Com4 er slett ikke alene om å oppleve stor interesse for de nye løsningene.

– Vi opplever en etterspørsel etter disse IoT-teknologiene som mangler sidestykke, og vi har inngått mange spennende partnerskap allerede med aktører innen blant annet landbruk, sporing, småbåthold, havbruk, byggebransjen, oljesektoren, utebelysning og renovasjon, sier Ellen C. Scheen, kommunikasjonssjef i Telia Norge.

Hun sier utviklingen bare er i sin spede begynnelse, og venter en «eksplosjon» i antall bruksområder. Blant områdene som nevnes er løsninger for smarte byer, slik som overvåkning av vann og kloakk, avfallshåndtering og trafikkstyring, matproduksjon, velferdstjenester, landbruk, havbruk, samt smarte bygg.

Telenor forventer at man innen 2020 vil ha flere gjenstander koblet mot mobilnettet i Norge enn det er mennesker i landet, kanskje enda flere.

– Ser man totalt på Telenor sin vekst innenfor dette området, hvor vi også inkluderer vårt globale fotavtrykk, så er Telenor en av de 10 største aktørene i verden, sier hun.(Vilkår)

Slik lærer du å stå på hendene
- Man kan ikke ha en treningsøkt uten å stå på hendene, mener turner Espen Jansen. Her viser han hvordan man enkelt lærer seg å stå opp ned.
01:09
Publisert: